Да си медиен десидент в Китай – какво знаем ние, българите!

29.12.2010 /21:52 | Източник: epochtimes-bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Полицейска снимка на Джанг Юхуей

Главният редактор на Epoch Times в Китай бе осъден на 10 години затвор за ролята му в издаваното независимо от цензурата на комунистическия режим издание на вестника, пише Джошуа Филип в изданието.

След престояването на 10 години в китайски затвор Джанг Юхуей (Zhang Yuhui) трябваше да бъде освободен на 21 декември.

Снимка на Джанг, писмо до съпругата му и писмо до американския конгрес, тайно изнесени от затвора от освободени затворници през 2004 г., са сред малкото получени сведения за живота му през последното десетилетие.

Неспособен да се свърже с външния свят или с жена си и двете си деца, настоящото му състояние не е известно. Има сведения, че е бил изтезаван от китайските власти в ранните години след ареста му.

Телефонните позвънявания до затвора „Ши Хуей“ (
Shi Hui) в провинция Гуандонг (Guangdong), където е лежал Джанг, останаха без отговор.

Хуанг Куей (
Huang Kui), инженер, понастоящем живеещ в Илинойс, е сред 10-те членове на екипа на Epoch Times, арестувани с Джанг през 2000 г. Той работи с него до ареста му и е изпратен в същия затвор, където лежи 5 години.

 Хуанг практикува Фалун Гонг, китайска медитативна практика, базирана на принципите истинност, доброта и търпение. Практиката е забранена от Китайската комунистическа партия (ККП) през 1999 г., скоро след като държавноорганизирано проучване изчислява, че в Китай Фалун Гонг е практикуван от поне 70 млн. души.

По онова време той прави докторска степен в пекинския университет „Цингхуа“ (
Tsinghua), но през 2000 г. е изключен от университета заради убежденията си. Не след дълго чува, че някой стартира онлайн вестник, наречен Epoch Times“ (или „Dajiyuan“ на китайски).

„Уебсайтът щеше да представя нецензурирани (от комунистическата цензура на режима, бел. ред.) новини за хората, особено за китайците, понеже китайците нямат достъп до свободни новини“, поясни Хуанг по телефона от Илинойс неотдавна.

До септември 2000 г. Хуанг вече се е присъединил към пекинския екип на медията и работи в раздел „Международни новини“. По-късно се мести в гр. Джу Хай (
Zhu Hai), провинция Гуандонг, Южен Китай, където среща Джанг – главния редактор на китайското издание.

През декември 2000 г., докато работят над новинарския уебсайт, на вратата се почуква леко. „Когато отворих, там имаше над 10 полицаи“, припомня си Хуанг.

Полицията претърсва къщата няколко часа, конфискува компютрите им и арестува 10 члена от екипа на
Epoch Times. Друг човек е арестуван наскоро след това, а Джанг – след два дни, докато се опитва да напусне града.

Общо над 30 члена от екипа на Epoch Times са арестувани в Китай през декември 2000 г.

Медийна свобода

Деспотичното състояние на пресата в Китай не е тайна. По скалата за медийна свобода Китай е класиран на 168-о от 175 места от организацията „Репортери без граници“ през 2009 г. – само на 7 позиции от най-лошата държава в света в това отношение.

Международната федерация на журналистите също поддържа списък със случаите на злоупотреба с медиите в Китай. Нейният бюлетин за 2010 г. включва посегателства срещу журналисти в провинция Гуанджоу и списък със забранени медии, издаден от централния отдел „Пропаганда“ на ККП.

Според федерацията главният редактор на
China Economic Times  Бао Юеянг (Bao Yueyang), е бил понижен от поста си на 12 май, след като е писал за повредените правителствени ваксини, причинили смъртта на няколко деца в провинция Шанси (Shanxi).

Федерацията посочва и че списание Business Watch Magazine е било временно спряно от партийната Генерална администрация на пресата и публикациите от 4-и до 31-ви май, след публикуваната в него статия за правителствената корупция.

Уебсайтът наEpoch Times е стартиран през 2000 г. от група китайски имигранти, живеещи в Атланта, с помощта на екипа на Джанг в Китай. Страницата започва с мисията да създаде независим китайскоезичен вестник, който да не може да бъде цензуриран от комунистическия режим.

Тази нейна мисия да донесе преимуществата на свободната преса в Китай я превръща в мишена за ККП.

Стартът на
Epoch Times е директно предизвикателство към комунистическата партия, като екипът на Джанг прави репортажи директно от вътрешността на Китай, с особено наблягане на историите, които не са позволени за отразяване от държавно контролираните медии.

Той представя и платформа за китайците извън Китай, които искат да пишат на родния си език за свободна медия.

Въпреки че хората в Китай могат да използват софтуер като
Ultrasurf and Freegate, за да заобиколят Интернет-блокадите и да четат Epoch Times, както печатното, така и онлайн изданието са забранени в Китай.

През последните 10 години медията се разпространява в 33 държави и има издания на 17 езика, предоставяйки нецензурирани от комунистическата цензура новини и мнения по света – но не и в Китай, поне не открито.

Изтезания и затвор

След ареста на 10-тината членове на екипа на
Epoch Times в Джу Хай през декември 2000 г. те се изправят пред почти година непрекъснати разпити.

„Сменяха полицая няколко пъти – разказва Хуанг. – Питаха ме за детайли по работата ни върху сайта. Понякога ме ругаеха. Понякога ме ругаеха по цели 8 часа. Беше ужасно.“

При Джанг е било дори още по-тежко. Месеци по-късно, когато присъдите са издадени, Хуанг е осъден на 5 години затвор, а Джанг – на 10.

Двамата са изпратени в затвора „Ши Хуей“ в провинция Гуандонг през 2000 г., като от тях няма вести до 2003 г. Охраната ги следи изкъсо и използва други затворници, които да ги наблюдават, за да им пречат да общуват помежду си.

Джанг не е в състояние да говори в продължение на много време. Когато най-после успява да комуникира с Хуанг, посочва, че е бил изтезаван от комунистическите власти. Това е последният път, когато Хуанг вижда приятеля си.

Сред използваните върху тях методи за изтезания е и един, наподобяващ разпъване на кръст. Субектът е принуден да легне на дървена дъска.

След това ръцете му са завързвани протегнати на двете страни, а петите им – от двете страни на дъската. Този метод е наричан и „Смъртното ложе“. Жертвите често са държани разпънати по този начин дни наред.

Джанг е в тридесетте си години, когато е отведен от ККП. След като е възпрепятстван да се грижи за семейството си през последното десетилетие, съпругата му и двете им малки деца се борят, за да свържат двата края в САЩ.

Ситуацията в затвора е трудна. Хуанг отбелязва, че той и другите затворници са полагали робски труд между 16 и 18 часа всеки ден, изработвайки всякакви неща – от пластмасови цветя до коледни лампички.

В един момент, когато пратка с шамфъстък пристига от САЩ, затворниците са принудени да отварят твърдите черупки с помощта на големи клещи. „Клещите оставяха големи мехури по ръцете ми, много болезнени“, припомня си Хуанг.

Тъй като практикува Фалун Гонг, семинарите за промиване на съзнанието също са регулярна част от присъдата му. Той е принуждаван да гледа пропагандни видеоматериали, очернящи Фалун Гонг, и да чете държавно-издадени материали, насаждащи омраза срещу занимаващите се с практиката.

„Опитаха се да ме накарат да се отрека от вярванията си“, казва той. Хуанг е освободен през 2005 г., а през 2008 г. е награден със стипендия от Университета на Охайо.

След като получава магистърска степен по инженерна механика, си намира работа в Илинойс. Той изразява надежда, че ще освободят Джанг по график, но отбелязва, че „дори и съпругата му не знае много за настоящото му положение“.

„Знаем, че здравето на Джанг не е добро“, добавя той. По думите му арестите на десетимата членове на екипа на Epoch Times „не са били базирани на китайския закон“ и представляват „много голяма загуба за свободата на китайските медии“.

Epoch Times е първият опит за предоставяне на свободна медия на китайския народ, нецензурирана от ККП“, посочва Хуанг.

Превод: Паша Павлова


Сподели в
 

Качествената безплатна информация ще остане в историята, заяви в интервю за Франс прес Ив Уилямс, един от основателите на "Туитър" и създател на платформата "Медиум".

10.11.2018/19:37

Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) обяви създаването на мащабна международна база данни с информация за разследванията на убийствата на журналисти в цял свят, съобщи АФП.

06.11.2018/22:12

Германският канцлер Ангела Меркел почете убитите разследващи журналисти Дафне Галиция от Малта и Ян Куциак от Словакия на церемония в Берлин, където техни роднини получиха от тяхно име посмъртни награди за свобода на пресата. Самата Меркел бе отличена с приз за политическо лидерство „Златна победа“ на кралицата на Йордания Рания.

06.11.2018/19:09

Съветът на ЕС прие днес директива, позволяваща уеднаквяванена правилата за ДДС за електронните публикации и тези на физически носител. Държавите членки вече ще могат да прилагат намалени, свръхнамалени или нулеви ставки на ДДС и за електронните публикации.

06.11.2018/19:02

Ярък пример за това, че цифровите технологии градят мостове между страните и народите, е тв каналът „Катюша“, благодарение на който жителите на Поднебесната са вече зрители на руски програми. Това е единственият рускоезичен канал, който излъчва със субтитри на китайски вече една година. Той е съвместен продукт на руския Първи канал и на Централната телевизия – Китай. Предвижда се в най-скоро време и обратна връзка. В Русия ще започне излъчване на китайска телевизия с превод на руски език.

06.11.2018/17:16

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер“ кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /21:13

Спомняйки си на днешния двоен празник за най-ярките имена в наша история, разбуждали гражданско, революционно и отговорно съзнание в обществото ни, виждаме все хора на духа, на словото, на устрема и всеотдайността. Остро ни е нужно и днес увлечението по техния пример и тяхната мисия. Особено в журналистиката. Ето защо СБЖ припомня един от образците на Ботевата публицистика - „Политическа зима”

01.11.2018 /03:23

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки