Иван Бакалов: Жертваха Милен Цветков заради Бойко Борисов

29.01.2010 /20:27 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

Дни, след като Бойко Борисов се оплака пред Росен Петров, че нямал никакъв медиен комфорт, Нова тв му го осигури, като махна Милен Цветков,  коментира в е- vestnik колегата Иван Бакалов:

Милен Цветков беше отстранен от днес от сутрешния блок на Нова телевизия. Както се казва – да се готви следващият, който посяга на комфорта на премиера, т.е. Слави Трифонов.

Този път новината не се посрещна с радост във форумите в Интернет, както уволнението на Бареков.

След като т. нар. Ники Дудука беше отстранен, по неясни причини и със слухове за корупция, 9 от 10 коментиращи във форумите изразяваха радост и облекчение, че няма да го гледат и слушат повече.

В случая с Милен Цветков по-голямата част от коментиращите съзират в отстраняването му от сутрешния блок опит на телевизията да услужи на властта и да не я дразни.

Разбира се, в Интернет има фенове на Борисов, които злорадстват. Но това е нормално за аудиторията у нас.

Факт е, че Милен Цветков беше единственият водещ в която и да е телевизия, който си позволяваше шеги с новата власт и с премиера, и задаваше неудобни въпроси.

Наред е Слави Трифонов

Другият, който си позволи това, беше Слави Трифонов. Но в неговия случай има сблъсък на двама бивши приятели и някакви неясни амбиции, лични и политически - и от двете страни.

Първите страници на в. “24 часа” в три поредни дни - на 23,24 и 25 януари – словословят Борисов. На 26 януари отново има голяма снимка на Борисов на първа страница - заедно с канцлерката Ангела Меркел.

За разлика от вестниците на Делян Пеевски, “24 часа” набляга на едрите планове на Борисов. Това е слагачество и пропаганда от най-елементарен тип.

Милен Цветков си беше чист водещ и журналист. И малкото, което си позволяваше обаче, се оказа достатъчно премиерът да се оплаче, че няма медиен комфорт.

Мнозина се питат дали премиерът е поискал отстраняването на Цветков. От гледната точка на Борисов телевизиите са лоши към него – отстраняват неговия човек и венцехвалител Бареков и оставят Цветков, който го дразни и се заяжда.

Малко вероятно е обаче Борисов лично да е поискал нещо.

По-скоро се е оплаквал пред различни хора и неговото мнение е стигнало докъдето трябва.

И накрая, като го каза по телевизията в “Нека говорят” пред Росен Петров, идеята е узряла.

Всъщност Нова е с нисък рейтинг

И шефовете на Нова ТВ сами са се сложили на властта, което личи от витиеватите обяснения за свалянето на Цветков. Те не изтъкват като причина ниския рейтинг на сутрешния блок на Нова ТВ.

С рамно е някак да признаеш, че имаш нисък рейтинг, те не казват и друга ясна причина, освен че за Милен ще бъде намерен подходящият телевизионен формат.

Може да се очаква, че той ще води отново “Часът на Милен Цветков” следобед към 17 часа – сравнително умряло време.

По подобен начин Милен Цветков беше отстранен от сутрешния блок на Нова ТВ при правителството на Симеон и една година беше на заплата в телевизията без да води предаване, след което се появи “Часът на Милен Цветков”.

Тогава се предполагаше, че причините са същите като сега – да не дразни властта с въпросите си и да създава проблеми на телевизията. Тогава обаче Нова ТВ си търсеше купувач и беше в по-деликатно положение.

Сега те имат силен собственик и нямат никакви проблеми с властта. Освен Милен Цветков… Той каза лаконично за отстраняването си, че няма какво повече да добави към съобщението на Нова телевизия.

Наистина ли няма медиен комфорт премиерът Борисов? Както Цветков и Трифонов бяха двете изключения, които се заяждат с премиера, така и единственият вестник, който си позволява да пише срещу Борисов, е “Галерия”.

Вестниците целуват ръка на Борисов

Всички останали вестници не просто не си позволяват да критикуват Борисов или глупостите на правителството, а направо се занимават с пропаганда, каквато не е имало и по времето на Живков.

Най-параноични изглеждат вестниците на Делян Пеевски и Ирена Кръстева – “Телеграф”, “Монитор”, “Експрес”. Всеки ден те са с портрета на Борисов на първа страница до главата на вестника, придружена с някакво важно послание.

Същото упражнение правят “24 часа”, “Труд” и “Стандарт”. Но Борисов пак бил недоволен от вестниците, твърдят източници, близки до премиера.

Ситуацията с медиите в България е ненормална и на практика представлява подмяна на свободата на печата с имитация на демократични медии.

Всички вестници са сковани от страх или са изкупени от Пеевски и майка му и поставени в услуга на Борисов. Телевизиите също не си позволяват да канят гости и да допускат водещи да говорят против премиера и правителството.

В случая с Цветков има още една интрига, с която е заплетено неговото отстраняване. По данни на т. нар. пипълметрия – системите, които измерват колко се гледат тв-предаванията - рейтингът на “Здравей България” е много нисък.

Но в тв средите се говори, че има негласно споразумение между двете най-големи частни телевизии и пийпълметричните системи рейтингът на бТВ да се поддържа по-висок, за да се продаде по-скъпо.

Офертата за бТВ е около 500 млн. евро

– за колкото ще я купи Роналд Лаудер от Рупърт Мърдок. Възможно ли е да се фалшифицират данни за рейтингите на предавания, за да се подпомагат такива сделки?

В страна като България, с авторитета на най-корумпирана в ЕС, всичко е възможно и не трябва да се изключва.

Така че отстраняването на Цветков може да се обясни с нисък рейтинг. Нищо чудно Борисов сега публично да се застъпи за Цветков и да каже – “Не махайте момчето, не ми пречи, ще ме обвинят сега, че заради мен сте го махнали”.

Думите на Борисов, че нямал медиен комфорт, на практика са демагогия. 

Очевидно е, че в негова услуга работят като пропагандна машина всички медии, като в старанието си някои стигат до глупост.Сподели в
 

Разследване на „Уолстрийт Джърнъл” посочи уволнената от IT компания в Кипър Олга Галкина като източник на излезлия през 2016 г. компромат за „руска връзка” на магната републиканец, който тогава беше кандидат, а после стана президент на САЩ.

31.10.2020/17:36

В Закона за радиото и телевизията(ЗРТ) ще бъдат добавени нови текстове, чиято цел ще е да дадат дефиниция и да обхванат дейността на интернет платформите за видео споделяне. Това предвиждат промени в медийния закон, внесени от Министерския съвет.

31.10.2020/10:47

„Хапчета за смях 3“ е заглавието на новата хумористична книга на димитровоградския писател и журналист Илко Чамов. В нея са включени близо 50 кратки разкази и анекдоти .

30.10.2020/16:59

След като получи подкрепа от екипа на БНР, генералният директор на общественото радио Андон Балтаков оттегли оставката си, депозирана в Съвета за електронни медии.

30.10.2020/16:29

Министърът на културана Боил Банов коментира пред bTV внесените промени в Закона за радиото и телевизията(ЗРТ), които според него не са правени на тъмно.

30.10.2020/13:30

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Стойността на един писател се измерва с качествата на книгите, които е създал. Но и с думите, които споделя и отправя към всички в дни на големи изпитания, когато намира истинските опори в „миналото незабравимо и пресвещените старини“.

30.10.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какво по-хубаво може да има от това в предверието на един от най-възрожденските и духовни български празници да си припомним за наши съвременници, които също оставят светла диря в българската култура идуховност. Които са посветили целия си живот на великите имена от нашата история и литература. Които са дали немалко и за българската журналистика. Такива са Петко Тотев и Петрана Колева, за които си припомнихме в клуб „Журналист“ на СБЖ по време на вечерта, посветена на тяхното дело и излязлата книга за тях „Цветословия. Думи за Петко Тотев и Петрана Колева“.

29.10.2020 /15:52 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

 Спомени и архиви

Гостуваща изложба на Народна библиотека „Иван Вазов”, Пловдив, се открива утре в Хасково. Домакин е Регионалната библиотека „Христо Смирненски“, а поводът - Денят на будителите.

29.10.2020 /12:41 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ще бъде проведен избор за попълване на съставите на Управителния съвет, Контролния съвет и Етичната комисия на СБЖ при спазване на противоепидемиологичните мерки.

29.10.2020 /13:21

Всички решения и финансови отчети на УС на СБЖ са публикувани и са достъпни за всекиго, а разпространяваните недобронамерени писма са манипулативни, заблуждаващи и целят злепоставяне работата на колективния ръководен орган на СБЖ – Управителния съвет, отбелязва в свое изявление председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова.

27.10.2020 /17:03

Европейската федерация на журналистите и Международната федерация на журналистите се присъединиха към Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) и 22 други организации от целия свят в общо обръщение до правителството на САЩ по повод негови планове за промяна в издаването на американски визи от категория I. Тази промяна удря по чуждестранните журналисти, посочва се в изявлението.

27.10.2020 /16:44

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки