Тръгва конкурс за журналисти: „Справяне с грубиянството в училище”

24.01.2010 /22:45 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

Жури на конкурса са представители на СБЖ, седмичника „Аз Буки”, Дружество на психолозите в България, съобщи за сайта ни колежката Екатерина Костова от „Аз Буки”.

И още: поддържат конкурса Балканска фондация за психично здраве, Български институт за отношения между хората (БИОХ).

Сред организаторите са и Нов български университет (НБУ), Национална гимназия за древни езици и култури „Св. Константин Кирил Философ”, СУ „Св. Климент Охридски”.

Правила на конкурса

Всички материали трябва да бъдат придружени от попълнен формуляр за участие (образец: по-долу). Всички материали трябва да са публикувани или излъчени между 23 април 2009 г. до 1 април 2010 г.

Крайният срок за получаване на материалите е 1 април до 12. 00 часа. Всеки участник може да изпрати до 3 статии или предавания.

Всяко участие трябва да бъде със съгласието на автора (авторите). От участниците може да бъде поискано доказателство за публикуването на материала.

Критерии за оценка

Журито ще оценява творбите, като взема предвид целите на темата на националната конференция „Справяне с грубиянството в училище. Компетенции и добри практики”.

Предпочетени ще бъдат журналистически материали, които привличат вниманието върху работата по случаи на училищен тормоз.

Важни са получаването (или неполучаването) на квалифицирана помощ от   професионалист (учител, психолог, социален работник) в училище или консултативна служба.

Членовете на журито ще оценяват творбите по общи критерии:

+ новинарска стойност и релевантност на информацията;

+ ангажиране на интереса на читателя или зрителя;

+ обективност, независимост и зачитане на принципите на журналистическата етика;+ оригиналност;

+ въздействие на творбата и полза за обществеността;

+ необходими проучвания при събирането на информацията, вложени ресурси и усилия в подготовката на творбата;

+ качество на стила и езика.

Темата на материала трябва да бъде работата по случаи на грубиянство в образованието.

Под грубиянство (тормоз) разбираме систематично малтретиране на за белези на жертва от група деца.

Тези засегнати деца са сплотени от тревогата си от изискванията на средата към тях (например училищни постижения, различен социален статус или етническа принадлежност).

Процедура за участие

В конкурса за наградата за журналистика, съпътстваща националната конференция „Справяне с грубиянството в училище”. могат да участват щатни журналисти от централни и регионални печатни медии.

Участват колеги и от телевизии, радиа, сайтове, както и журналисти на свободна практика. Условието е материалите да са публикувани или излъчени между 23 април 2009 г. и 1 април 2010 г.

Как да изпратите онлайн своя материал за участие?

Попълнете формуляра за участие. Приложете съответния файл (текстови или звуков) или линк към материала.

Изпратете на адреси snetod @ abv . bg , sbj _ bg @ mail . bg (за Снежана Тодорова), ekkostova @ abv . bg , както и на azbuki @ mon . bg (за Екатерина Костова). Подробности за :формуляра:

Заявка за участие в журналистическия конкурс „Справяне с грубиянството в училище”

към националната конференция „Справяне с грубиянството в училище. Компетенции и добри практики” (Софийски университет „Св. Климент Охридски”, април 2010 г.)

Участник: (име, презиме, фамилия)

Медия: Позиция в медията: Адрес за кореспонденция:

* Желая да участвам в конкурса и конференцията в категория:

електронни медии – радио и телевизии;

интернет сайтове;

печатни медии;

друго – (посочете) Дата: Заявките и материалите можете да изпратите на: е-mail: snetod@abv.bg и ekkostova@abv.bg , както и на sbj_bg@mail.bg (за Снежана Тодорова) azbuki@mon.bg (за Екатерина Костова)  

Сподели в
 

Делото за смъртта на журналиста Милен Цветков в трагичната катастрофа през 2020 г. е към своя край на първа инстанция.

21.01.2022/16:01

Преди дни известният фотограф откри изложбата си Big Jazz Photos в столичния Dada Bar.

20.01.2022/18:16

Журито е съставено от дългогодишни наблюдатели на обществените процеси в България и езикови експерти: Павлина Върбанова - доктор по български език, доц. Георги Лозанов - философ и медиен експерт, Веселина Седларска - журналист и писател, Константин Вълков - програмен директор на "Дарик радио", и Доротея Николова - учител по български език и литература, и журналист.

20.01.2022/11:03

Изработване на нов Закон за радио и телевизия и проверка на процедурата, по която е назначен шефът на БНТ Емил Кошлуков. Такива заявки направи в сряда парламентарната комисия по култура.

19.01.2022/20:06

Известният български готвач и водещ на телевизионно предаване Андре Токев влиза в затвора след одобрено от съда споразумение с прокуратурата за шофиране в нетрезво състояние.

19.01.2022/18:12

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки