Кратки: Горан Готев от „Земя” навърши 75. Честито!

07.12.2009 /15:53 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

Заместник главният редактор на „ Земя " Горан Готев днес празнува юбилей. На такъв ден се пожелават много неща , обявяват на първа страница от вестника .

За нас, неговите колеги, е най-важно да е жив и здрав и още дълги години да е част от нашия екип. Защото за всеки вестник е чест да има професионалист с толкова голям опит и житейска мъдрост.

Да има човек, който нито за миг не тъгува за отминалото време, защото не е пропилял нито секунда от него. Обичаме те, Горане. Наздраве!

---------

* И колегите от СБЖ се присъединяваме към честитките и наздравиците. Бъде все така всеотдаен на журналистиката и документалистиката, бате Горане! Вижте за последната му книга:   http://www.sbj-bg.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=3201&Itemid=0


Директорка съди Росица Ранчева от в. „Старозагорски новини”

Срещу Росица Ранчева ( в кадъра ) от в . "Старозагорски новини" е завела дело директорката на 12 -о ОУ "Георги Гърбачев" в града Валя Монева , съобщи „Дарик” .

"Ранчева е обвинена в обида на длъжностно лице при изпълнение на служебните си задължения. Срещу нея има заведен и граждански иск в размер на 10 000 лева", каза адвокат ката й Елена Нонева.

Причина за делото е публикувана статия във вестника от 7 септември. В жалбата е записано, че материалът не отговаря на истината. Делото ще продължи на 10 февруари. Тогава предстои да бъдат разпитани 11 свидетеля, сред които и заместник-кметът Белчо Белчев.


Историци възмутени от книгата на Иван Джурелов за Ямбол

Официално становище разпространи днес колегията на Историческия музей в Ямбол във връзка с книгата за ямболския край на журналиста Иван Джурелов, пенсионер, съобщи antenneair.com .

Пълното заглавие на изданието е „Ямболският край, хилядолетия, забележителности, Тунджа, Драма, Кабиле, Бакаджиците, Еркесията, Ямбол - 1 500 ямболски стари фамилии”.

И сториците изразяват тревога и възмущение от съдържанието на книгата. Според тях то не отговаря на никакви изисквания за научно изследване или популярно четиво, за каквото претендирал авторът.

Специалистите дори твърдят, че авторът Джурелов умишлено преиначавал общоизвестни исторически факти от световната, националната и местната история.

Той си позволил и да използва снимки на експонати от фонда на музея в разрез със Закона за културното наследство. Проблемът се задълбочава и от обстоятелството, че общини от Ямболско са обещали да купят значителен брой екземпляри.

От община Ямбол например обясниха, че имат договорка с автора за 80 книги. Цената им е 12 лв. Щели да ги подаряват на гости и така да популяризират историята на града.

Вероятно протестната позиция на историците ще бъде оповестена и довечера, по време на официалното представяне на конфликтната книга.  

Сподели в
 

Най-старият и най-дълго излизалият плевенски вестник „Посоки” (бивш „Септемвийска победа”) празнува своята 75-годишнина.

26.09.2020/16:26

Журналисти внесоха втора петиция до шефката на НС Цвета Караянчева с искане за връщане на достъп на репортерите до кулоарите в парламента и депутатите. 246 са подписалите тези искания, които ще бъдат внесени също в Министерския съвет и в президенството. Парламентарните репортери са недоволни от условията на работа в партийния дом, където се преместиха депутатите от началото на септември.

25.09.2020/12:03

В момента държавата се управлява от врат, който говори на кормилото на джипка. И тази лудост се дължи на контролираните медии. Борисов се качва на джипката, качва се на хеликоптер, снима се сам – неговата пиарка, наричана „Севда ти-ви” – раздава кадрите на медиите и ги пуска във Фейсбук. И всички телевизии ги разпространяват в новините, да облъчат народа със словото на говорещия врат… Това коментира в e-vestnik.bg авторът Иван Бакалов.

24.09.2020/16:59

Премиерата на книгата на доц. д-р Милена Миланова „Лилия Райчева. Биобиблиография” ще се състои на 28 септември 2020 г. от 17 ч. в Университетската ботаническа градина, ул. „Московска” № 49.

24.09.2020/10:33

Навръх Деня на независимостта на България 22 септември юбилеен рожден ден празнува един от легендарните ни спортни журналисти.

22.09.2020/18:40

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки