Доц. Соня Алексиева ни води из китайската история, култура и икономика с 25 интервюта на 400 страници
  • 29.09.2022 09:22

Днес е премиерата на „Китай през погледа на българите” от доц. Соня Алексиева. Книгата на известната журналистка и авторитетна университетска преподавателка ще бъде представена в Китайския културен център от 18.00 ч. Разговаряхме по този повод с авторката.

Проф. Лилия Райчева: Смисълът на медиите е в разумната обществена дискусия за социално сближаване
  • 22.09.2022 12:06

Разговаряме с проф. Лилия Райчева за обобщението около състояла се в София работна среща на ръководения от нея международен проект под надслов „Критично изследване на медийните рискове и възможности за делиберативна комуникация: Сценарии за развитие на европейския медиен пейзаж“.

Енчо Господинов увековечи МДЖ с участието си в сборник
  • 18.09.2022 09:15

Яркото перо на международната журналистика и световната дипломация Енчо Господинов е избрал да участва със свой колоритен разказ за Международния дом на журналистите в сборника на издателство "Кръг", включващ 23 истории на различни автори за летуването по Черноморието ни преди 30-40 години. Заглавието на книгата е "Морето преди бетона. Голи и солени" и в нея участват още автори като Кристина Патрашкова, Мариана Мелнишка, Михаил Вешим, Иво Беров, Соломон Паси и др.

Какво открива Калин Тодоров като „Скитник в мрежата“?
  • 16.09.2022 19:47

За журналиста и публициста Калин Тодоров тази година е плодоносна - две негови книги намериха пътя към читателите. През пролетта той издаде „Защо лаят краставите магарета“, която още с появата си оглави класациите за най-продавана книга. Преди дни той ни изненада с нова, с интригуващото заглавие „Скитник в мрежата“. Тя веднага разпали интереса на неговите фенове и на всички, които искат да разберат какво открива, скитайки, или по-точно, пишейки в социалните мрежи.

Проф. Даниел Халин: Доверието в медиите и качествената журналистика водят до по-малко фалшиви новини
  • 15.09.2022 16:33

За мен беше чест да разговарям с един от най-известните изследователи на съвременните медийни системи професорът от университета в Сан Диего, Калифорния, който участва в състоялата се в София работна среща на участниците на проекта MEDIADELCOM – „Критично изследване на медийните рискове и възможности за делиберативна комуникация: Сценарии за развитие на европейския медиен пейзаж“. Проф. Даниел Халин е член на Консултативния съвет на проекта.

Милица Пешич: Трябва да се научим да разговаряме и предлагаме решения, а не да се конфронтираме
  • 14.09.2022 22:59

От 12 до 16 септември изследователи от 14 европейски държави-членки на ЕС провеждат своя работна среща в София в рамките на научния проект MEDIADELCOM – „Критично изследване на медийните рискове и възможности за делиберативна комуникация: Сценарии за развитие на европейския медиен пейзаж“ на Програма „Хоризонт 2020“. Участват световноизвестни журналисти.

СБЖ и СБП подготвят съвместно сборник в памет на Петър Динчев
  • 01.09.2022 09:45

Като възпоменание за отишлия си през март т. г. голям журналист, поет, сатирик, фолклорист и дългогодишен главен редактор на сп. „Читалище” Петър Динчев, по инициатива на литературния кръг около сп. „Читалище”, Съюзът на българските писатели и Съюзът на българските журналисти подготвят съвместно издаването на сборник с посветени нему статии и спомени.

Коя бе взривената в колата си край Москва коментаторка и общественичка Даря Дугина?
  • 21.08.2022 18:48

Убийството на 29-годишната Даря Дугина, популярна коментаторка от руски консервативни медии и активистка на също консервативна обществена тенденция, следваща идеите на баща ѝ - философа Александър Дугин, е в центъра на вниманието на руските и доста световни средства за масова информация през уикенда.

Велислава Дърева: Колеги, мислете с главите си! И бягайте от „змийските фондове”!
  • 31.07.2022 16:12

Разговаряме с известната журналистка Велислава Дърева, която в последните дни стана обект на медийни нападки от страна на живеещия в Лондон бивш служебен министър от 2013 г. Юлиан Попов заради откъс от нейна статия от 2014 г., разпространяван сега из социалните мрежи. Попов атакува Дърева за „фалшиви новини”, но всъщност сам използва такива в твърденията си, а доста български – и не само – медии безкритично и без проверка тиражираха коментарите му.

Андрей Кончаловски: Руската култура ще преживее без Европа
  • 26.07.2022 16:04

На 20 август руският режисьор, сценарист и продуцент Андрей Кончаловски ще отбележи своята 85-годишнина. В навечерието на юбилея той сподели пред ТАСС свои мисли за „културата на отмяната“, оцени степента на своята свобода и предрече изчезването на кинозалите. В интервюто за ТАСС, направено от Наталия Баринова, той говори за юбилея, смъртта на кинотеатрите и кризата на западната цивилизация. Интервюто е публикувано на български в сайта "Гласове".