По покана на СБЖ в България гостува делегация на Асоциацията на журналистите от Корея

  • 27.06.2024
  • СБЖ
Деелегацията на Асоциацията на журналистите от Корея по време на срещата с кмета на Община Казанлък Галина Стоянова (в средата)

И това лято по установила се вече традиция СБЖ посреща гости от Асоциацията на журналистите от Корея, с която има договор за сътрудничество от над 10 години. Делегацията е водена от председателя на Асоциацията Пак Джон-хьон и е съпровождана при срещите си у нас от председателя на СБЖ Снежана Тодорова.

Съгасно договора за сътрудничество между СБЖ и АЖК, двете организации ежегодно си разменят журналистически делегации, които опознават страните ни и след това подготвят публикации за посещенията. Делегациите на СБЖ обикновено гостуват в Република Корея наесен.

При сегашното си посещение корейските гости, освен че обмениха работна информация с домакините си от СБЖ, вече проведоха и поредица срещи в български медии като БТА и "24 часа", запознавайки се с опита им в нашата медийна среда. В "24 часа" бяха приети от издателя на Медийна група "България" Венелина Гочева, а в БТА - от зам.-генералния директор на националната ни информационна агенция Евгения Друмева.

Също така корейските гости посетиха българската "столица на розата" град Казанлък, където бяха приети от кмета на общината Галина Стоянова. Тя разказа за връзките на Казанлък с побратимената корейска провинция Джунгнанг-гу. Те са се зародили покрай традициите на Фестивала на розата в Розовата долина, който тази година отбелязва 121 години. Освен това Казанлък е спечелил финансиране по проекта чрез Програмата за световно съдействие за основаване на т.нар. „умни градове “, финансирана със средства от Министерството на инфраструктурата и превоза на Южна Корея.

Посещението на делегацията на АЖК в България продължава, до края на седмицата с още срещи и прояви. На 28 юни гостите ще бъдат в Пловдив, ще разгледат забележителностите му и ще посетят редакцията на в. "Марица".

 

 

 

 

© СБЖ