Медийната среща в Одеса започна работата си с акцент по темата "Медии и общност"

  • 19.06.2024
  • БТА
Генералните директори на БТА и БНР Кирил Вълчев и Милен Митев по време на работата на медийната среща в Одеса. Снимка: БТА

Българската общност по света продължава да е устойчива, мястото на журналистите и при събитията и медийните срещи са утвърдили приемственост - това според генералния директор на БТА Кирил Вълчев са трите послания, отправяни от 19-тата среща на българските медии, започнала в Одеса. Онлайн приветствие към участниците отправи вицепрезидентът Илияна Йотова.

19-тата Световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция (БТА), бе открита в Националния пресклуб на Агенцията в Одеса, Украйна. Въпреки многократните спирания на електричеството в части на града, което наложи включването на генератор, началото на форума под надслов „Медии и общност“ бе дадено успешно. След това последва и поредица от дискусии.

Събитието е присъствено и онлайн. То ще протче в дните до 21 юни в три украински града с големи български общности – Одеса, Болград и Измаил.

Мястото на журналистите е там, където са събитията, дори под смъртната заплаха на бушуваща война, каза в словото си генералният директор на БТА Кирил Вълчев. Той подчерта, че срещата отправя три послания.

На първо място, тя е знак за българите по света да продължаваме да бъдем устойчива общност, в която сме съпричастни един с друг в трудни моменти като тези за българите в Украйна в това време на война.

По думите а Вълчев второто послание на срещата е, че мястото на журналистите е там, където са събитията, дори под смъртната заплаха на бушуваща война.

„По инициатива на БТА през март 2024 г. в Юридическия факултет на Одеския университет беше открита паметна плоча на публициста и журналист Алеко Константинов, който е учил там през периода 1881 г. - 1885 г. Тази плоча за Алеко напомня за третото послание от тази 19-тата световна среща на българските медии - приемствеността. За да имаш 19 срещи, трябва да си имал първа и после още до 18-та. Това означава положени системни усилия и продължаване на направеното от предишните, сред които е създателят на срещите, дългогодишният генерален директор на БТА Максим Минчев“, отбеляза още Кирил Вълчев. 

Където и по света да се намираме, ни свързва невидимата, но тъй здрава нишка на род, идентичност, език, посочи вицепрезидентът Илияна Йотова, която приветства онлайн от София участниците в дискусията. „Вие знаете това най-добре, усещате силата на тази нишка. С всекидневната си дейност ние сме съпричастни към нея“, добави Йотова.

Днешният ден е голям празник за българите в бесарабската част на Украйна. Одеса днес е източник на добри новини, за съжаление, в една военна обстановка, посочи още вицепрезидентът. БТА засвидетелства на място съпричастието на цялото българското голямо медийно семейство към сънародниците ни, а и на цялото българско общество, както и на държавата, каза още тя.

Българската общност в Одеса играе важна роля. Да се бомбардира Одеса е все едно да се бомбардира български град. Това е така, защото тук живее голяма българска общност, отбеляза Павел Вугелман, първи заместник-кмет на Одеса 

Провеждането на срещата на българските медии в Украйна е силен акт на солидарност и силен акт на приятелство. Ние го ценим и никога няма да го забравим. Това заяви Сергий Черевати, генерален директор на Украинската национална информационна агенция Укринформ, който отправи видеопослание към участниците. Неописуемо съм щастлив да ви приветствам в Украйна, особено в Одеса, която е свързана с България, с Черно море. Има голяма българска общност, която е неразривна част от нашия украински народ и сега отбива агресията на нашия враг, отбеляза той. Русия отдавна разпространява мита, че НАТО е антиправославен и антиславянски блок. Примерът на България е чудесен, защото тя отдавна е силен и пълноправен член на НАТО и ЕС, като по този начин проправя пътя и за нас, отбеляза още той.

Всичко започва и свършва с информацията, каза Райна Манджукова, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина. За да може българската държава да предприема, развива и да внедрява политики, трябва да има информация. Трябва да знае от какво има нужда българите по света, обясни Манджукова.

Тя посочи, че е получила обаждания преди срещата в Украйна, в които е била попитана дали е безопасно да пътуват до Одеса. Всеки има право на избор, всеки има право да се страхува, заради това казах на всички, че ги разбирам, но не ги разбирам, защото ненапразно тази среща е направена в Одеса – именно заради съпричастността, коментира Манджукова. По думите ѝ самото идване в Одеса е израз на съпричастност. Именно тази съпричастност е необходима на всички българи в Украйна, добави Манджукова.

Тази среща е един добър пример за медийна дипломация, смята генералният консул на България в Одеса Светослав Иванов. Тази среща е знак на подкрепа от България към Украйна. България осъжда тази агресия и подкрепя Украйна по отношение на нейната независимост, суверенитет и териториална цялост в международно признатите граници. Стоейки пред вас, аз си спомням първият ден от войната, когато рано сутринта паднаха първите бомби и взривове, и ние започнахме евакуацията, посочи Светослав Иванов. 

Българските медии в тези няколко дни изиграха много важна и решаваща роля, тъй като ние успяхме да организираме и да евакуираме над 500 български граждани, смята той. Светослав Иванов благодари на БТА в лицето на генералния директор на Агенцията Кирил Вълчев, че е успяла да открие пресклуб в Одеса.

Българи има не само в България, отбеляза представителят на омбудсмана на Върховната рада на Украйна по правата на човека Мария Попова.

Първият дискусионен панел на 19 юни бе озаглавен „Българите по света в медиите“. Изказванията на всички панелисти могат да бъдат прочетени на специалната секция на интернет страницата на БТА, посветена на форума. 

Писмено приветствие към участниците отправи служебният министър на културата Найден Тодоров.

Тази година традиционната награда за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина бе връчена на кореспондента на БТА в Украйна Светлана Драгнева. Наградата е осигурена от Национален дарителски фонд „13 века България“.