Сирени за тревога огласиха поклонение пред паметник на първите преселници в Заря, Украйна

  • 19.06.2024
  • БТА
  • Николай Трифонов, Иван Лазаров
Делегацията от Деветнадесетата Световна среща на българските медии поднесе венец на паметника на първите преселници в с. Заря, пристигнали през 1831 г. Снимки Милена Стойкова

Делегацията от 19-ата Световна среща на българските медии поднесе венец на паметника на първите преселници в с. Заря, пристигнали през 1831 г. В селото прозвуча вой на сирени за тревога.

„През 1830 г. 90 семейства от селата Прилеп и Подвис са тръгнали от България насам. Късно през есента на 1830 г. тук са стигнали 46 семейства“, разказа Елена Арнаудова – директор на музея „Голямата къща“ и учител по български език и литература.

Ние знаем имената на първите преселници, посочи тя. Имената, изписани на паметника, са на главите на семействата, които са дошли, всичко е документално потвърдено, каза още Арнаудова и добави, че всички фамилни имена ги има до днес. По думите й селото наброява около 5500 жители и има 1725 двора, съобщава БТА.

От същия материал, от който е направен паметникът, са правили и къщи, разказа местният жител Георгий Чикликчи. Войната в Украйна е голяма беда за селото, няма електричество, няма хора, проблеми много, сподели той. Чикликчи добави, че има мобилизирани българи от селото.

Делегацията посети и Музея на бита и културата.

Официалното откриване на паметника е на 20 юни 2021 г. в село Заря, Саратска община, в южната част на Одеска област, по повод 190-годишнината от основаването на селото в памет на първите български заселници, основали това селище преди два века (старото име е Камчик), сочи информация на отдел „Справочна“ на БТА.

Композицията на паметника е символична - централната фигура в него е голям блок от див камък, от който са построени първите къщи в селото. Върху блока има гранитна плоча с издълбани имена - 46 фамилии на семейства, които първи са дошли в Буджакската степ. Над плочата е поставена дървена каруца, именно на такива идват заселниците в Бесарабия.

Инициатор и спонсор на проекта е местният жител и председател на земеделска кооперация „Дружба“ Георгий Чикликчи.

В българската делегация участват генералният директор на БТА Кирил Вълчев, генералният директор на Българското национално радио Милен Митев, председателят на Съвета за електронни медии Габриела Наплатанова, ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев, генералният консул на България в Одеса Светослав Иванов, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова, заместник-генералният директор на БТА Евгения Друмева, както и представители на български медии и българоезични медии от различни държави по света.

БТА организира Деветнадесетата световна среща на българските медии в Одеса, Болград и Измаил (Украйна) от 18 до 21 юни 2024 г. със съдействието на „Аурубис България“, А1, „Главболгарстрой Холдинг“ АД,  Евроинс Иншурънс Груп, Пощенска банка, СОФ Кънект - операторът на летище София, Национален дарителски фонд „13 века България“.