Националният пресклуб на БТА в Одеса е домакин на откриването на 19-ата Световна среща на българските медии

  • 19.06.2024
  • БТА
  • Николай Трифонов, Иван Лазаров

Националният пресклуб на БТА в Одеса ще бъде домакин на откриването на Деветнадесетата Световна среща на българските медии, която ще се състои в Украйна. Темата на тазгодишното издание на срещата е „Медии и общност“, а събитието ще бъде в хибриден формат – на място и чрез онлайн видеовръзка. Форумът ще продължи до 21 юни, а дискусиите ще са в три града – Одеса, Болград и Измаил, където има големи български общности.

Срещата ще бъде открита днес в Националния пресклуб на БТА в Одеса от генералния директор на Агенцията Кирил Вълчев, съобщава БТА. Приветствие към участниците онлайн ще отправи вицепрезидентът Илияна Йотова. На откриването са поканени: Олег Кипер, председател на Одеската областна военна администрация, Украйна; Геннадий Труханов, кмет на Одеса; Райна Манджукова, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина, България; Светослав Иванов, генерален консул на България в Одеса; Мария Попова, представител на омбудсмана на Върховната Рада на Украйна по правата на човека в Одеска област, Украйна. В откриването на форума се очаква да се включи онлайн също и Сергий Черевати, генерален директор на украинската национална информационна агенция Укринформ. 

На форума – присъствено и онлайн, ще участват журналисти от 14 държави, включително България. Общо 23 журналисти от 18 българоезични медии по света ще участват на форума. Представители на 13 медии от България също ще се включат в дискусията. 

Първият дискусионен панел на 19 юни е озаглавен „Българите по света в медиите“. Модератор ще бъде Живка Милова, главен редактор на електронното издание „БГ Фактор“, Кипър. В панела ще участват: Аня Терзивец, шеф-редактор на редакцията по въпросите за националните малцинства и водеща на предаването на български език „Гласът на българите“ в гр. Одеса, Украйна; Ася Пенчева, кореспондент на Българското национално радио в Русе, България; Габриела Наплатанова, председател на Съвета за електронни медии, България; Десислава Ризова, старши репортер в „БТВ Медиа Груп“ ЕАД, България; Евгени Веселинов, главен редактор на BulgariCA, Калифорния, САЩ; Иван Узунов, председател на „Български Хъб Айндховен“, Нидерландия (онлайн); Максим Майер, управител на „БГЛОБАЛ МЕДИА“ ЕООД, България (онлайн); Светлозар Момчилов, главен редактор на в. „България СЕГА“, САЩ (онлайн). 

Вторият дискусионен панел, озаглавен „Знанието за род и език в българските медии”, ще се състои на 20 юни в Болград, Украйна. Негов модератор ще бъде Ясен Дараков, главен редактор на изданието BG Voice, САЩ. В панела ще участват: Александрина Христова, директор на дирекция „Международни новини“ в „Нова Броудкастинг Груп“ ЕООД, България; Вера Христова, главен редактор на публицистични предавания за българската общност по Словашката обществена телевизия, Словакия (онлайн); Дора Костова, главен редактор на вестника на българите в Украйна „Роден край“; Елвира Христова, директор на Националната Априловска гимназия в Габрово, България (онлайн); Милен Митев, генерален директор на Българското национално радио, България; Светла Кьосева, главен редактор на българо-унгарското списание за култура и обществен живот „Хемус“, Унгария (онлайн); Снежана Скорич, директор на Болградската гимназия „Г. С. Раковски“ в Болград, Украйна. 

Третият дискусионен панел ще се състои на 21 юни в Измаил, Украйна. Той е озаглавен „Науката и университетите в българските медии“, а негов модератор ще бъде Евгения Друмева, заместник генерален директор на БТА. Участници в дискусията са: флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров, началник на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“, гр. Варна, България (онлайн); проф. д-р Георги Вълчев, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, България; проф. д-р Драгомир Пламенов, ректор на Техническия университет, гр. Варна, България (онлайн); проф. д-р Евгени Станимиров, ректор на Икономически университет, гр. Варна, България (онлайн); Ива Дойчинова, програмен директор на Радио „Фокус“, България; проф. д-р инж. Пламен Кангалов, ректор на Русенския университет „Ангел Кънчев“, гр. Русе, България (онлайн); проф. д-р Ярослав Кичук, ректор на Измаилския държавен хуманитарен университет, Украйна.

Напът за Одеса българската делегация за срещата отбеляза във вторник 155-ата годишнина от създаването на Българската академия на науките в румънския град Браила и посети село Заря, Украйна