Световната спортна журналистика загуби колоритния индийски колега Харпал Сингх Беди

  • 19.06.2024
  • aipsmedia.com
Харпал Сингх Беди

Aipsmedia.com публикува възпоменание за легендата на индийската спортна журналистика Харпал Сингх Беди по повод кончината му.

Роденият на 19 март 1952 г. сикх се открояваше с тюрбана си и развяваща се брада. Но не с високия си ръст, а с усета си към спорта и с добродушното си присъствие гигантът привличаше вниманието, а спортните администратори забавяха началото на много пресконференции, докато Харпал Сингх Беди не пристигне на мястото, пише Г. Раджараман в aipsmedia.com.

Известен с това, че нарича нещата с истинските им имена, както пред спортните власти, така и когато пише, Беди беше благословен със страхотно чувство за хумор. Талантлив разказвач, винаги богат на анекдоти и приказки от близо и далеч, той притежаваше рядката дарба да се шегува и със самия себе си.

С осем олимпиади и безброй азиатски игри зад гърба си, той беше сред най-пътуващите и опитни спортни журналисти в страната. Типичен репортер, нюхът му за новини го правеше безценен за „United News of India“ - телеграфната служба, за която работеше с пламенна страст.

Най-добрият пример за способността му да намира истории е от олимпийските игри през 1996 г. в Атланта. Тогава съобщи новината за президента на Индийската хокейна федерация Гил, бивш генерален директор на полицията в щата Пенджаб, който изпуска полет от Ню Йорк. Качват го във влак, в който пътуват само той и неговият персонал, докато Федералното бюро за разследване на САЩ го охранява.

Харпал Сингх Беди беше уважаван и в чужбина и особено популярен сред медиите и хората в Пакистан. Въпреки че беше спортен журналист, той беше признат за експерт в отношенията между Индия и Пакистан. Това идва от ранните му години в Джаму и Кашмир, както и от времето му в прочутия университет „Джавахарлал Неру“.

„Личните ми спомени за Харпал Сингх Беди са от 80-те години, когато работехме за конкурентни агенции - пише Раджараман. - Той не позволи това да попречи на създаването на страхотно приятелство помежду ни. Допи споделяхме общи стаи по време на нашата обиколка в Англия за Световната купа по крикет през 1999 г. Той винаги „признаваше“, че не обича отразяването на крикет толкова, колкото репортажите за хокей и други олимпийски спортове. Обиколката на Пакистан за отразяване на посещението на индийския отбор по крикет през 2004 г. остава незабравима заради времето, което той, Рахул Банерджи, Ананд Васу и аз прекарахме заедно".

След пенсионирането си като спортен редактор на „United News of India“ Харпал Сингх Беди продължава да изразява любовта си към индийския спорт, пишейки за вестници и уебсайтове, появявайки се като популярен гост в радио и телевизионни предавания. Склонността му да представя истината такава, каквато я вижда, му печели много почитатели.

Индийската олимпийска асоциация призна приноса му към спорта, като го номинира за пресаташе на индийската делегация за олимпийските игри през 2012 г. в Лондон. Индийската спортна журналистика ще бъде по-бедна след загубата му.

 

Свят