Българска художничка представя в Институт "Сервантес" свои плакати за емблематични испански филми

  • 18.06.2024
  • Институт Сервантес
  • Къдринка Къдринова

Изложба на българската художничка Ерина Боянова под надслова „Кино Испания: плакати за филми с награди“ се открива на 19 юни от 19.00 ч. в Институт "Сервантес" в София. Експозицията ще продължи един месец.

Художничката е избрала да представи седем прочути испански филми, които са получавали престижни международни награди и са белязали ключови етапи от развитието на испанското кино, влизайки и в съкровищницата на световната култура.

Става дума за следните творби, създадени от емлбематични испански режисьори: "Главната улица" (1956) на Хуан Антонио Бардем, "Палачът" (1963) на Луис Гарсия Берланга, "Този неясен обект на желанието" (1977) на Луис Бунюел, "Да започнеш отначало" (1982) на Хосе Луис Гарси, "Отвори очи" (1997) на Алехандро Аменабар, "Завръщане" (2006) на Педро Алмодовар, "Годеницата" (2015) на Паула Ортис Алварес.

Както личи от годините, в които са произведени филмите, Ерина Боянова е подбрала по едно ярко заглавие на десетилетие от последните 70 години.

Разбира се, всеки от филмите има свои оригинални плакати. Но българската художничка намира собствен осъвременен поглед към тях, "препрочита" ги от дистанцията на годините и ги доближава до българското вазприятие.

Това е втората изложба на Ерина Боянова, създадена специално за Институт "Сервантес", след първия ѝ опит през февруари-март 2023 г., когато тя представи шест свои постера, вдъхновени от философията и предложенията на испанския моден дизайн от средата на ХХ век до днес.