Участниците в Световната медийна среща честваха в Браила 155 г. от създаването на БАН, почетоха и Христо Ботев

  • 18.06.2024
  • БТА
(От ляво на дясно) Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев, членът на СЕМ Габриела Наплатанова, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, генералният директор на БНР Миле

Българската академия на науките (БАН) отбеляза 155 години от създаването си с церемония в град Браила, Румъния. В честването на годишнината се включиха участниците в 19-ата Световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция (БТА) в Украйна, на път за Одеса, Болград и Измаил – градовете с големи български общности, където между 18 и 21 юни ще се състои форумът. 

Българската делегация бе посрещната в двора на църквата „Успение Богородично“, известна като „Българската църква“, от кмета на Браила Виорел Мариан Драгомир и от свещеник Йон Бужой, които приветстваха гостите от България и разказаха за процесите по съхранение и възстановяване на храма, информира БТА

В двора на храма е поставена паметна плоча, посветена на създаването на първото Българско книжовно дружество, което по-късно прераства в Българска академия на науките. Надписът на паметната плоча гласи: „На това място се е намирала къщата, където в 1869 година български емигранти поставиха основите на Българската академия на науките“. На паметната плоча днес бяха положени венци. 

На България най-голямото богатство са хората, отбеляза акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН. 

В лицата на българската наука и просвета имаме авторитети, на които да се уповаваме за нашето бъдеще, каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев в словото си. 

Приоритет на България в Румъния е да съхраняваме паметта на българите, подчерта посланикът на България в северната ни съседка Радко Влайков. 

В българската делегация участват още заместник-генералният директор на БТА Евгения Друмева, генералният директор на Българското национално радио Милен Митев, председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Габриела Наплатанова, ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев, както и представители на български медии и българоезични медии от различни държави по света.

След пристигането си в Браила участниците в 19-ата Световна среща на българските медии отдадоха почит на живота и делото на българския поет и революционер Христо Ботев, поднасяйки венци пред бюст-паметника му в Браила. Те посетиха и паметната плоча на Христо Ботев, където е била къщата на Ботев, докато е живял в Браила от 1869 г. до 1871 г.

Българската църква „Възнесение Господне“ в Браила 

Строежът на Българската църква „Възнесение Господне“ в Браила започва през 1872 г. На 28 октомври 1878 година е взето решение Българското книжовно дружеството от Браила да бъде преместено в новата столица на България – София. Къщата, в която Дружеството е основано, е разрушена, а на нейно място е издигнат храм „Вознесение Господне“, известен сред местното население като „Бисерика Булгаряска“. В храма не се извършват проповеди на български език от 50-те години на миналия век, но на входа му все още е изписано „Българска църква“, а вътре наред с имената на българските ктитори могат да бъдат видени и три икони – на св. св. Кирил и Методий, на св. Трифон и на св. Марина, се посочва в информация на отдел "Справочна" на БТА.

БТА организира 19-ата Световна среща на българските медии в Одеса, Болград и Измаил (Украйна) от 18 до 21 юни 2024 г. със съдействието на „Аурубис България“, А1, „Главболгарстрой Холдинг“АД, Евроинс Иншурънс Груп, СОФ Кънект - операторът на летище София, Национален дарителски фонд „13 века България“.