Институтът "Ройтерс": БНР и БНТ са сред лидерите по доверие в България

  • 17.06.2024
  • Институт

Като най-бедна страна в ЕС с постоянно намаляващо население и малко хора, готови да плащат за новини, България предлага ограничени бизнес възможности в медийния сектор извън сливания и придобивания.

Това се казва в частта за страната ни в годишния доклад за 2024 на Института "Ройтерс" към Оксфорд Digital News Report, цитиран от сайта на БНР.

Традиционните медии започнаха подкасти или платформи за стрийминг, но журналистите със силно лично присъствие, привличат най-голяма публика. Сред тях са бивши мейнстрийм журналисти с независими канали, които имат водещи позиции в платформи като YouTube, TikTok и Patreon. Сред най-успешните са Мартин Карбовски със собствения си канал, Генка Шикерова като част от "Свободна Европа" и Петър Волгин като част от Българското национално радио, се казва в доклада.

Докладът включва и скала за доверие в новините на 15 български медии, включени в проучването. Първи са Българската национална телевизия (60%) и Българското национално радио, в което доверие заявяват, че имат 59% от анкетираните. 

Иначе като цяло доверието в новините е намаляло с близо 10 пункта през последните 7 години до 29 на сто.

В класацията на медии за достигане до публиката - телевизия, радио и печат, БНР (8-о място) достига до 13 процента седмично и до 8 на сто поне 3 пъти седмично

В класацията за достигане до публиката онлайн сайтът на БНР (15-о място) достига до 9 процента седмично и до 6 на сто поне 3 пъти седмично.

М.Л.