Новият брой на "Църковен вестник" е посветен на избора на Сливенски митрополит

  • 17.06.2024
  • БТА
  • Димитрина Ветова
Новият брой на "Църковен вестник" е посветен на избора Сливенския митрополит. Снимка: Българска патриаршия

От печат излезе брой 11 на "Църковен вестник", който е посветен изцяло на избора на нов архиерей на Сливенската митрополитска катедра и въдворяването му в епархията, съобщават от Българската патриаршия.

В това специално издание на официоза на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) е отразен епархийският избирателен събор, провел се в Сливен на 18 февруари и по-късно касиран от Светия синод на БПЦ-БП, както и повторно проведеният епархийски избор на 19 май, съобщава БТА

В броя е отразен и каноничният избор на епископ Арсений за Сливенски митрополит, състоял се на 26 май в параклиса "Св. цар Борис Покръстител" в Синодалната палата. Публикувано е и словото на наместник-председателя на Светия синод - Врачанския митрополит Григорий, към новоизбрания митрополит на БПЦ и словото отговор на високопреосвещения Сливенски митрополит Арсений.

"Посланието на Светия синод на БПЦ-БП до всечестния клир, преподобното монашество и богохранимото паство на Сливенска епархия, произнесено при въдворяването на новия митрополит", също може да се прочете в "Църковен вестник".

Изданието пише за посрещането в епархията и за тържественото въдворяване на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Арсений, и за словата, които отправи той към клира и паството на богохранимата Сливенска епархия, както към присъстващите на въдворяването му събратя - синодални архиереи, и към гостите на събитието.

Настоящият брой, според утвърдената традиция, е на луксозна гланцирана хартия с осем страници пълноцветен печат.

Отговорен редактор на брой 11 е Александра Карамихалева, която е главен редактор на "Църковен вестник".