Съветът за контрол на пресата в Германия наложи 23 порицания

  • 16.06.2024
  • newsroom.de

На последното си заседание Съветът по пресата в Германия обсъди 154 жалби, съобщава newsroom.de. Доброволната саморегулираща се организация за печатни и онлайн медии наложи в 23 случая порицание и в още толкова случая не одобри подадените сигнали. В 30 случая е поискана информация от въпросните медии.

Най-често критикуваните нарушения са за неспазване на прескодекса на защитата на жертвите, пише newsroom.de.

Десет от оплакванията се отнасят до онлайн публикации на „Билд”. Медийната компания публикува изображения на сайта Bild.de на актьор, вързан за носилка в „очевидно объркано състояние“, след като е буйствал публично.

Съветът по пресата също така порица репортаж на „Билд“ по спор за семейно попечителство. Причината е, че снимките на децата са публикувани без пикселизация и се споменава адресът на дома за деца, където те временно са настанени.

Онлайн изданието на “Schwäbische Zeitung” на свой ред получи порицание за нарушаване на задължението за грижа за читателите при писането за Ковид-19.

Пет медийни компании са порицани за некоректни заглавия в статии за движението за защита на климата „Последно поколение“. BZ-Berlin.de, Bild.de, Welt.de и онлайн изданията на „Rheinische Post“ и „Sächsische Zeitung“ са сложили заглавия, които предполагат, че съдът е класифицирал групата като „престъпна организация“. Според Съвета би било правилно първоначално „да има съмнение за създаване на престъпна организация“.

Комисията издаде и пет забележки за скрита реклама.

 

Свят