Книга на Даниел Методиев за първи път прави цялостно представяне на българите в Бразилия

  • 15.06.2024
  • СБЖ
  • Къдринка Къдринова

Премиерата на уникалното издание „Български стъпки в далечна Бразилия: имена, дати, истории и съдби” на автора и също „бразилски бългрин” Даниел Методиев ще се състои на 21 юни, петък, от 16.00 часа в зала 19 на Института по етнография и фолклористикана с Етнографски музей към БАН в София – ул. „Московска” 6А (входът е откъм гърба на Националната художествена галерия).

Даниел Методиев не е професионален журналист или писател, но е известен в медийните среди у нас, защото често е включван онлайн от Бразилия, за да коментира в телевизионния или радиоефир събития от колоритната и влиятелна страна, наричана „латиноамериканския гигант”. Методиев от 13 години живее и работи там и е един от най-активните представители на българската общност. Администратор е на нейната страница във Фейсбук.

Медиите у нас са отразявали и ентусиазираната му изследователска дейност в събирането на материали и лични истории на българите в Бразилия, много от които е публикувал през годините във Фейсбук – и те винаги са предизвиквали оживен интерес сред аудиторията.

Иначе Даниел има и много сериозна професия – той е изследовател геолог. Роден е във Враца. Има две магистратури по физическа география и по геология от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Работил е в някогашния Географски институт на БАН, a след дипломирането си в СУ през 2005 г. заминава като минен геолог в Северен Мозамбик. Впоследствие работи шест години в държавните геоложки служби на Португалия (LNEG) и живее в Лисабон. От 2011 г. е в Бразилия. Живее в известния със самолетните заводи „Embraer“, с институтите ITA и INPE (бразилската НАСА), с автомобилните заводи на General Motors и Wolkswagen 800-хиляден град Сао Жозе дос Кампос, намиращ се на около 100 км от мегаполиса Сао Пауло. Работи като научен изследовател във Федералния център по мониторинг и изследване на природни бедствия (CEMADEN). Прави докторат върху геодинамика на свлачищните процеси в Бразилия в Щатския университет на Сао Пауло (UNESP). Щастливо женен е за бразилската джаз пианистка Хелена Шавиер и има 11-годишен син Артур.

Ето, че сега Даниел Методиев вече официално дебютира и като автор на книга с уникален принос – това е първото цялостното представяне на българската емиграция в Бразилия, включващо общ исторически обзор и разкази за много лични истории и съдби, събирани по време на срещи, пътувания и архивни проучвания в течение на години.

Даниел разказа специално за сайта на СБЖ, че отначало се е занимавал с всичко това като с хоби. Започнал преди десетина години. Първият личен импулс дошъл от интереса му към съдбата на известния „бразилски българин” Илия Делев (1921-2012), чиято колекция от кристали е в основата на създаването на музея „Земята и хората” в София.

Така Даниел решил да събира историите и на други българи, оставили своите по-забележими или по-непознати следи в Бразилия. Той изтъква, че смята за еднакво важно да разказва както за спечелилите голяма популярност наши сънародници там, като например бизнесмена и писател Илко Минев, така и за неизвестни на широката публика – и дори е особено увлечен от мисията си да направи и техните истории зрими и увлекателни.

„Хората, за които разказвам, са много различни. Води ме емоцията, че осъществявам мечтите им – да се знае и за техния житейски път. Именно това е споделял със синовете и дъщерите си, например, Митко Христов – че много иска и неговата история да бъде разказана. И ето, аз го сбъдвам. Това е най-малкото, което може да се направи, за да бъде съхранена паметта за „българските следи” в Бразилия,” обяснява Даниел.

Той споделя и още един свой мотив – да убеди онези, които в социалните мрежи изразяват негативизъм към българите в чужбина като към „изневерили” на родината си, че не са прави: „Това отношение трябва да се промени. Искам да покажа колко стойностни хора, които не са имали възможност да живеят в родината си, са с останали не по-малко българи”.

Човекът, пряко подал идеята и насърчил Даниел да издаде всички събрани истории в книга, е гостувалата през 2022 г. в Сао Пауло за ежегодното културно събитие „Розите на България” гл.ас. д-р Лина Гергова от ИЕФЕМ (Институт по етнография и фолклористикана с Етнографски музей) към БАН. Той се заел въодушевено, подредил и систематизирал историите, добавил нови – и книгата била готова. Получили се две основни части – общ исторически обзор за българската емиграция в Бразилия и 29 глави с лични истории, като мнозинството от главите представят по повече от една индивидуални истории, така че са включени общо 36-37 личности.

Научен редактор на книгата съвсем логично става Лина Гергова, която е един от много малкото специалисти, изследвали българската миграция в Латинска Америка.

Разбира се, висял и въпросът как ще се финансира издаването на книгата, но късметът е на страната на Методиев и Гергова. Те научват за съществуването на Националната програма „Неразказаните истории на българите“ на българското Министерство на образованието и науката, целяща популяризиране на краеведските изследвания на българските мигранти, записване и издаване на техните биографии, наративи и творчество. Кандидатстват със своя проект и печелят – така са осигурени и средствата по издаването на книгата.

Даниел Методиев е много благодарен за инициативата и активното съдействие на  д-р Лина Гергова – „идеолог и абсолютен организатор на целия този труд”, както и на оформилия се екип на тяхното начинание, включващ още заместник-редактора Мая Славова от издателство „Стилует”/ „Недланд”  и художествения оформител гл. ас. Яна Гергова също от ИЕФЕМ на БАН.

Зад книгата, като юридическо лице стои ИЕФЕМ на БАН, а двама от най-изтъкнатите български професори по етнология и фолклористика правят доста позитивни рецензии по книгата – професорите Венета Янкова (Люблянски университет в Словения) и Владимир Пенчев (ИЕФЕМ на БАН).

Страниците на „Български стъпки в далечна Бразилия: имена, дати, истории и съдби” вече са готови да се разтворят пред българските читатели и да им разкрият историите на хора на изкуството, предприемачи, интелектуалци, политически мигранти. Много от героите на тази книга са известни в България – писателите Матвей Вълев и Илко Минев, бащата на Дилма Русев и близък приятел на Елисавета Багряна – Петър Русев, режисьорът Иван Хлебаров.

Други впечатляват със своята непозната, но интересна съдба. Читателите ще се запознаят с изгрялата в Европа, но блестяла в Бразилия балерина Жулиана Янакиева, с един от значимите задгранични български дисиденти – Христо Бояджиев, посветил живота си на популяризирането на историята на България, с годеника на Яна Язова – предприемачът Ганчо Табаков, заминал надалеч с разбито сърце, със световно известната абстрактна скулпторка Люба Волф-Бояджиева, с големия колекционер и меценат Илия Делев, основоположник на Музея „Земята и хората“, с популярната в цяла Латинска Америка архитектка и художничка Доли Михайловска.

„В книгата с човечност и любопитство е разказано и за множество политически мигранти, минали през ужаса на бягството и лагерите, но прегърнали своя втори шанс и постигнали хармония и успехи на хиляди километри от родината,“ пише още в анонса към поканата за премиерата на книгата в София на 21 юни. На събитието, което ще започне в 16.00 ч. в зала 19 на Етнографския музей на БАН (ул. „Московска” 6А, входът е откъм гърба на Националната художествена галерия), книгата ще бъде представена от утвърдени учени в областта на миграционните изследвания – гл.ас. д-р Йелис Еролова и проф. д-р Владимир Пенчев.

На премиерата на книгата, която е разгласена и от посолството на Бразилия в България, са поканени много учени, дипломати, общественици, журналисти и други. За тези, които няма да имат възможност да участват лично, събитието ще бъде предавано онлайн в платформата Zoom. Поканите включват линк за връзката в уречения ден и час. Ще има и пряко излъчване на страницата във Фейсбук "Културно наследство в миграция".

Авторът Даниел Методиев също ще се включи онлайн от Бразилия.

Да му благодарим за големите усилия и сърцатост в подготовката на това уникално издание и да му пожелаем още много интересни книги!

 

Представяме ви