Еврокомисията разследва мегасделка на телеком от ОАЕ, включваща и Yettel

  • 12.06.2024
  • mediapool.bg
Илюстрация: mediapool.bg

Европейската комисия обяви в понеделник, че започва започна задълбочено разследване на сделката по придобиването на контрол върху чешката "Пи Пи Еф Телеком груп" (PPF Telecom group), притежаваща оператора "Йеттел България" (Yettel) от страна на "Емирейтс Телекомуникейшънс груп къмпани" (e&) от Обединените арабски емирства (ОАЕ). За това съобщава mediapool.bg.

Брюксел ще проучи дали за осъществяване на придобиването са използвани в нарушение чуждестранни субсидии, което е против европейските регламенти и може да изкриви вътрешния пазар на Европейския съюз, посочва в публикацията си mediapool.bg.

Пояснява се, че e& е контролиран от държавата телекомуникационен оператор, а PPF Telecom е европейски телекомуникационен оператор и дъщерно дружество на PPF Group.

Опасенията на Еврокомисията

Предварителното разследване показва, че има достатъчно индикации, че e& е получило чуждестранни субсидии под формата на неограничена гаранция от ОАЕ и заем от контролирани от ОАЕ банки, които пряко улесняват транзакцията. Според Брюксел подобна помощ улеснява e& за придобиването и дава конкурентно предимство на PPF като подобрява капацитета му да финансира своите дейности в ЕС при преференциални условия.

Сега ЕК се провери дали финансовата подкрепа е позволила на e& да възпира или да изпревари други страни, заинтересовани от придобиването на чешката телекомуникационна група или директно е позволила на кандидат-купувача да е първи в класацията на офертите.

Комисията беше уведомена за сделката на 26 април 2024 г. Сега обявеното разследване ще продължи 90 дни и до 15 октомври трябва да бъде взето решението дали тя да бъде одобрена.

Откриването на задълбочено разследване не предрешава резултата от разследването, заявяват от Европейската комисия в съобщението за започналото производство.

В България Комисията за защита на конкуренцията одобри сделката, която е за 2.15 млрд. евро. Тя включва придобиване от арабската компания 50 процента плюс една акция от регистрираното в Нидерландия дружество "Пи Пи Еф Телеком Груп" Б.В. (PPF Telecom Group B.V.), което е част от PPF Group на съпругата и децата на покойния чешки милиардер Петер Келнер.

Българският мобилен оператор "Йеттел", както и дружеството "Цетин България", което управлява мобилната мрежа на дружеството у нас, са част от сделката, включваща и "Йеттел Унгария", "Йеттел Сърбия", "O2 Словакия Нетуъркс" с.р.о., "O2 Словакия" с.р.о., "O2 Бизнес Сървисиз" а.с., "Теско Мобайл Словакия" с.р.о., "O2 Словакия Телеком", "Цетин Унгария" и "Цетин Сърбия".

Сделката вече е е одобрена и органите по конкуренция на Словакия и Унгария съответно през ноември и декември 2023 г. Още не са се произнесли сръбските власти, но сделката може да се препъне в Европейската комисия.

Преди месеца агенция Блумбърг съобщи, че компанията e&, позната преди това като "Етисалат" (Etisalat), обмисля покупката на собственика на друг български телеком – "Виваком". Интересът е към собственика на българската компания – "Юнайтед Груп" (United Group), която у нас притежава също така сателитният оператор "Булсатком" (Bulsatcom), "Нова Броудкастинг груп", излъчваща "Нова тв" и още редица телевизионни канали, радиостанции, вестник и онлайн медии.

Подобна сделка се оценява на 8 млрд. евро, но според източниците на самата Блумбърг разискванията за придобиватето на United Group от арабския телеком са в начален етап.

 

 

Европейската комисия обяви, че започва разследване на плана на арабския телеком е& да придобие активи на PPF Telecom Group B.V. в три държави, включително и българския Yettel, посочва в публикацията си segabg.com.

Повод за "задълбочената проверка" на готвената от миналата година мегасделка са съмнения на ЕК, че телекомът от Обединените арабски емирства се ползва от специални облекчения, които може да се окажат недопустима по европейските правила държавна помощ.

Брюксел трябва да излезе със становище в срок до 3 месеца - тоест до 15 октомври.   

"Предварителните данни сочат, че e& е получила за сделката неограничени държавни гаранции и кредит от контролирани от ОАЕ банки, което може да деформира конкуренцията на единния пазар на ЕС", се посочва в съобщение на ЕК.  

Казусът е първото разследване, което Еврокомисията прави по новата регулация за чуждестранните субсидии.

Ако подозренията за непозволена държавна подкрепа се потвърдят, Брюксел няма да разреши придобиването. 

 

Свят