Как в София ще бъде отбелязан 24 май - светлия празник на българската азбука, просвета и култура

  • 23.05.2024
  • artsofia.bg

София отбелязва с богата културна програма 24 май - Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Събитията се реализират от Столичната община, партньорски организации и институции.

На 23 май от 21.30 ч. до 24.00 ч. на фасадата на Националната библиотека ще бъде прожектиран внушителен 3D мапинг от проекта "Скритите букви" на фондация "Прочети София". Мапингът е създаден от Полина Герасимова (Poliforma) по покана и с финансиране от Столичната община, пише artsofia.bg.

Визуалният разказ е посветен на езика като дом, на нюансите на общуването, на идентичността и разбирането на другите. Основни герои са онези уникални букви, чиито графични образи отразяват специфичните звуци, от които е съставен езикът ни. Поезията за мапинга е написана от Стефан Икога, а музиката е на Kan Wakan.

На 24 май в 10.30 часа ще започне общоградско шествие от площада пред Националния археологическия музей, продължаващо по бул. „Цар Освободител“ и бул. „Васил Левски“, за да стигне до Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“, където пред паметника на светите братя Кирил и Методий в 11.00 ч. започва тържествената церемония.

Водеща ще бъде актрисата Силвия Лулчева, а в програмата ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, хорът на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ с диригент маестро Славил Димитров, актрисата Ели Скорчева. Тържествено слово за празника ще произнесе философът и писател Тони Николов. Учениците от 1-ви „А“ клас на 73. СУ „Владислав Граматик“ Елеонора Богданова и Мартин Костов ще изпълнят стихотворението „Аз съм българче“ от Иван Вазов. Специални гости ще бъдат Димитър Бербатов и шейсет от талантливите деца от фондацията му, носители на множество награди в областта на науката, изкуствата и спорта.

Документалната изложба "Непознатият "Рибен буквар": 200 години от отпечатването му", посветена на седемте издания на първия български светски буквар до Освобождението на България, може да бъде разгледана до 14.00 ч. в Национална Библиотека "Св.св. Кирил и Методий".

На 24 май Столичната община обявява ВХОД СВОБОДЕН в Софийската градска художествена галерия и филиалите й – галерия музей „Дечко Узунов” и галерия „Васка Емануилова”. Безплатно ще се влиза и в Регионален исторически музей - София – постоянна експозиция и временни изложби в сградата на пл. "Бански" №1, в Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, Археологическото ниво на храм „Света София“, Археологически парк "Западна порта на Сердика", Гробница на княз Александър I, Експозиция за национално помирение, Триъгълната кула на Сердика.

За четвърта поредна година инициативата „Да поЧетем“ ще преобрази на 24 май площад „Славейков“ в културна сцена. От 11.00 ч. до 20.00 ч. богатата програма от литературни, образователни и културни събития ще представи разнообразните начини да се любуваме на българската писменост и творчество.

Откъси от емблематични български произведения ще озвучат площада, красиво прочетени от любими актьори, ще се проведе детска надпревара по четене с разбиране, ще има срещи със съвременни български автори, литературни четения, книжен базар, литературни обиколки, арт инсталации, вдъхновени от българското слово, детско хорово изпълнение, пощенска кутия за български приказки, творчески игри и занимания за публиката, развиващи умения за писане и творчество. 

В празничния ден в Галерия на открито на Столичната община в Градската градина може да бъде разгледана изложбата "Петър Берон. 200 години от издаването на "Рибния буквар", подготвена от Централна библиотека на БАН. Изложбата представя първото издание на "Буквар с различни поучения" от 1824 г., известен като "Рибен буквар", както и неговите издания от 1847 г. и 1850 г., които се съхраняват в Централната библиотека на БАН.

В Галерия на открито в градина "Кристал“ е представена изложбата "Южнославянски кописти и скриптори от XIV век". Тя запознава с процеса на създаване на ръкописната книга, с науката, която изучава писмото – палеографията, както и с осем български и осем сръбски кописти, оставили имената си в ръкописите. Изложбата представена от Кирило-Методиевски научен център при БАН.

От 22 май в Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика" (под купола на Ларгото) Кирило-Методиевският научен център при БАН представя изложбата „Кирил и Методий – някога и сега“, част от програмата на годишната асамблея на Европейския културен маршрут на Св.св. Кирил и Методий на Съвета на Европа, на която София ще бъде домакин на 23 май в централната сграда на БАН.

Столична библиотека се включва в празника на 24 май с турове "Литературният музей "Бележити българи" сред музейните пространства с ценните колекции от книги и артефакти на големите личности на България д-р Константин Стоилов, Симеон Радев и Кирил Христов. Ще бъдат показани и емблематични старопечатни книги и ценни издания, които се съхраняват във фонд "Редки и ценни издания". Екскурзионните обиколки започват в 12.00 ч. и 13.00 ч. "Часът на приказката" с водещ Борислава Борисова, ръководител на Детски отдел на Столична библиотека, ще започне в 11.00 ч. Вицешампионите от Втория шампионат по поезия "Млада метафора" за ученици и менторът им – поетесата Мирела Иванова, ще четат свои стихове в 12.00 ч. На площад "Славейков" ще бъде изложена фотодокументалната тематична експозиция "Първоучителите".

Общински културен институт Научно-образователен детски център "Музейко" отбелязва 24 май с тематични инициативи: „Букворибар“, „Отворена арт зона: Нарисувай ми с букви“ и работилница „Учителите на България“ са част от заниманията за деца в празничния ден. Пълната програма вижте тук. 

На 24 май официално ще бъде открит Пролетния панаир на книгата, който ще осигури на столичани и гостите на града хиляди книжни предложения от 140 издателства. Шатрите отново ще са разположени в алеите около фонтаните пред Националния дворец на културата. Културната програма на фестивала, организиран от Асоциация „Българска книга“, включва срещи с любими автори и представяния на нови заглавия. От 27 май започва и VIII. Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи. 

На 24 май в Театър "Българска армия" ще се състои церемонията по връчване на Награди „Аскеер“ за принос към театралното изкуство, която традиционно присъства в Календара на културните събития на Столичната община.

Общинските културни институти и районните администрации също са подготвили разнообразни културни събития, с които да почетат Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

 

Панорама