Тръмп твърди, че ако спечели изборите в САЩ, ще освободи американския журналист Евън Гершкович

  • 23.05.2024
  • Reuters
Журналистът Евън Гершкович продължава да е в московски затвор. Снимка:ЕПА

Доналд Тръмп публикува в социалните медии, че ще използва връзките си с руския президент Владимир Путин, за да освободи репортера на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович, който се намира в руски затвор.

Тръмп написа в социалната си медийна платформа Truth Social, че това ще се случи скоро след изборите през ноември в Съединените щати, в които той се стреми да победи президента Джо Байдън и да се върне в Белия дом, информира Ройтерс.

„Евън Гершкович, репортерът от The Wall Street Journal, който е държан от Русия, ще бъде освободен почти веднага след изборите, но определено преди да встъпя в длъжност. Той ще си бъде У ДОМА, В БЕЗОПАСНОСТ И СЪС СЕМЕЙСТВОТО СИ“, написа Тръмп .

„Владимир Путин, президентът на Русия, ще направи това за мен, но не и за някой друг и НИЕ НЯМА ДА ПЛАЩАМЕ НИЩО!“, пише още кандидатът за президент Доналд Тръмп.

Тръмп не споменава никакви конкретни контакти с Путин и не казва какви основания има да смята, че руският лидер ще освободи Гершкович. Говорител на кампанията на Тръмп не коментара дали бившият президент републиканец или неговите съветници са поддържали връзка с руски официални лица.

Запитан по въпроса, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Путин "естествено не е имал контакти с Доналд Тръмп".

Гершкович беше арестуван в Русия през март миналата година по обвинения в шпионаж, които той, неговият вестник и администрацията на президента Джо Байдън категорично отричат. Досега той е прекарал повече от година в московски затвор, без дата за съдебен процес.

През февруари Путин каза, че е възможно да бъде освободен в замяна на руснак, затворен в Германия за убийство.

Песков повтори предишни изявления на Кремъл, че контактите с Вашингтон относно всяка размяна на затворници трябва да се провеждат "в пълно мълчание и абсолютно дискретно. Само така те могат да бъдат ефективни".

По време на президентството си през 2017-2021 г. Тръмп изразяваше възхищение от Путин. През 2018 г. той отказа да обвини руския лидер за намеса в изборите в САЩ през 2016 г., като постави под съмнение констатациите на собствените си разузнавателни агенции и предизвика критики у дома, пише още Ройтерс.

Тръмп също така твърди, че може да сложи край на войната в Украйна в рамките на 24 часа след завръщането си в Белия дом, но не казва как би го направил.

М.Л.

Свят