„Die Aktuelle“ трябва да плати 200 000 евро обезщетение за фалшиво интервю с Михаел Шумахер

  • 22.05.2024
  • newsroom.de
Корицата на списание „Die Aktuelle“ от април миналата година с фалшивото интервю на Михаел Шумахер.

През април 2023 г. германското списание „Die Aktuelle“ на издателска група „Funke“ публикува фалшиво интервю с Михаел Шумахер, създадено от изкуствен интелект (ИИ). Сега медийната група трябва да плати на бившия състезател от Формула 1 компенсация от 200 000 евро, съобщава newsroom.de по информация на "Übermedien". В сравнение с обезщетенията в подобни случаи, сумата е значителна.

Освен това трудовият съд в Мюнхен постанови, че прекратяването на работата на бившата главна редакторка на „Die Aktuelle” Ан Хофман, допуснала излизането на фалшивото интервю, е неефективно.

Интервюто с Шумахер беше публикувано на 15 април със заглавие на корицата „Михаел Шумахер – първото интервю“ . Списанието намекна за истинската същност на разговора с подзаглавието „Звучи измамно реално“. В самата история авторите твърдят, че са намерили интервюто „в интернет“ „На сайт, който е свързан с изкуствения интелект“, пише Хенинг Корнфелд за newsroom.de.

Семейството на бившия пилот от Формула 1, който претърпя много тежък инцидент при падане със ски през 2013 г. и оттогава не се е появявал в публичното пространство, предприе съдебни действия срещу изданието. Медийната група „Funke“ бързо се предаде и Ан Хофман, главна редакторка на жълтото издание от 2009 г. , незабавно беше освободена от длъжност. Управляващият директор на „Funke“ Бианка Полман описа в прессъобщение статията като „безвкусна и подвеждаща“: „Тя по никакъв начин не отговаря на стандартите на журналистиката, които ние – и нашите читатели – очакваме от издател като „Funke.“

Междувременно Хофман заведе дело и спечели срещу издателската къща в трудовия съд в Мюнхен в края на февруари.

Според "Übermedien" съдът обяви освобождаването й за неефективно, въпреки че главната редакторка е допуснала значителни грешки. Тя „сериозно е нарушила договорните си задължения да вземе под внимание законните интереси на своя работодател (…)“ и „сериозно е надхвърлила границите на това, което е „просто допустимо“, според цитат от решението. Въпреки това съдът счита, че извънредното прекратяване е неправомерно, като взима под внимание и други факти и поради дългия стаж на Хофман в компанията. 

От “Funke” са подали жалба срещу присъдата и съдебният спор ще продължи пред Държавния трудов съд.

 

Свят