Асоциацията на журналистите в Германия протестира срещу ултрадясно сплашване към екип на ARD

  • 21.05.2024
  • djv.de

Германската асоциация на журналистите (DJV) протестира срещу заплахите, отправени към екип на германската телевизия ARD пред къща на братството „Old Breslauer Fraternschaft der Raczeks” в Бон в петък късно през нощта, пише djv.de.

Маскирани телохранители са се държали агресивно и са заплашвали, докато журналисти разследват връзките между братството и агресивната дясна политическа партия „Alternstive fur Deutschland“ (AfD) за програмата на ARD „Report Mainz“. Екипът е бил заснет от двама спътници на адвокат Бьорн Клеменс, известен на дясната екстремистка сцена, самият той член на братството. Твърди се също, че маскирани с маски и качулки, те са снимали регистрационните номера на колите на репортерите, пише djv.de.

„Радикализацията и желанието за използване на насилие срещу медийни професионалисти изглежда се разпространяват от десния екстремистки ъгъл към братствата - заяви председател на DJV Мика Бойстер. – Братствата трябва да проумеят, че с нас, журналистите, не могат да си играят.“

Свободата на печата е универсално основно право, което не свършва до границите на собствеността на братствата, посочва и авторът на коментара на сайта на DJV Хендрик Цьорнер.

Инцидентът в Бон е третото нападение срещу медийни служители в Северен Рейн-Вестфалия в рамките на седмица, припомня Цьорнер. Затова Бойстер съветва всички членове на DJV от Северен Рейн-Вестфалия да носят картата си за спешни случаи на DJV NRW със себе си, когато проучват или снимат в критична среда. При спешни случаи допълнителна информация е достъпна сайта на асоциацията, припомня председателят.

 

Свят