Полски съд за девети път продължи предварителния арест на испанския журналист Пабло Гонсалес

  • 19.05.2024
  • publico.es
Журналистически и правозащитни организации не спират кампанията си з освобождаване на испанския журналист Пабло Гонсалес

Испанският журналист Пабло Гонсалес, който е половин руснак и е в полски затвор от 28 февруари 2022 г., ще трябва да остане поне още три месеца зад решетките в Радом, след като Апелативният съд в Люблин реши да даде зелена светлина на деветото удължаване на предварителния арест на репортера.

Както пише испанският вестник Público, на 15 май, в ново заседание по делото, съдът реши да удължи престоя на журналиста в затвора с още три месеца поне до 16 август.

Въпреки смяната на правителството в Полша и факта, че испанският министър на външните работи изрази надежда за провеждането на "присъствен и публичен процес", реалността е, че на това ново изслушване се случи същото, както и при предишните осем.

В последно време обаче има малка промяна в положението на журналиста, който по-рано почти бе лишен от посещения на близките си - такива бяха разрешени досега само броени пъти. Наскоро семейството на Пабло Гонсалес информира, че неговата жена и майка на децата му Оиана Гоириена е успяла да го посети за трети път и че е направила това, придружена от един от синовете им.

Но съществената промяна дойде с информацията, че двама от приятелите на репортера също са успели да го посетят в затвора – нещо непозволявано му до този момент. Оиана Гоириана коментира пред Público, че са били положени усилия Пабло Гонсалес да има по-редовни и лични контакти с близките си: „Изразихме желанието си да го виждаме редовно и се надяваме, че скоро полските власти ще се произнесат по нещо толкова основно, колкото е контактът със семейството и приятелите".

Пабло Госнсалес си остава все пак затворник, на когото така и не са предоставени доказателства по тежкото обвинение в шпионаж за Русия. Както е известно и както сайтът на СБЖ многократно е припомнял (почти единствен сред българските медии), в ранната утрин на 28 февруари 2022 г., няколко дни след началото на руската инвазия в Украйна, Пабло Гонсалес е арестуван в хотела си от полските тайни служби. Журналистът се е намирал в град Пшемисл, досами границата с Украйна, откъдето е изпращал репортажи до три испански медии за мигрантския поток от Украйна, предизвикан от конфликта.

Още веднага след ареста му полските власти бързо обвиниха репортера, че е руски шпионин: „Той беше идентифициран като агент на Главното разузнавателно управление на руския Генерален щаб (ГРУ). Той извършваше шпионска дейност за Русия, използвайки статута си на журналист ”, каза говорителят на Министерството на специалните служби Станислав Жарин през 2022 г. Според Жарин имало „многобройни доказателства" и те ще се анализират. Повече от две години след ареста на Гонсалес обаче не е обявено публично нито едно от тези "многобройни доказателства".

Важно е да не се забравя, че Пабло Гонсалес е единственият журналист в Европейския съюз, гражданин на една държава-членка, хвърлен в затвора на друга държава-членка. Факт, който множество журналистически организации, сдружения на гражданското общество и неправителствени организации са осъждали многократно. "Репортери без граници" определиха този случай като „безпрецедентен в Европейския съюз“.

 

Свят