Световната награда на ЮНЕСКО за свобода на медиите е присъдена на палестински журналисти в Газа

  • 03.05.2024
  • БТА/ifj.org
Близо 100 журналисти загинаха в Газа. Снимка: Архив

ЮНЕСКО присъди вчера своята Световна награда за свобода на медиите на всички палестински журналисти, отразяващи събитията в Газа, които повече от шест месеца рискуват живота си под ударите на израелската офанзива в анклава след атаката на "Хамас" срещу южната част на Израел, предаде Франс прес.

"В това време на мрак и бедствие искаме да отправим силно послание на солидарност и признание към палестинските журналисти, които отразяват тази криза при толкова драматични обстоятелства", коментира на церемония по връчването на наградата на ЮНЕСКО "Гийермо Кано", състояла се в столицата на Чили  – Сантяго, председателят на съставеното от медийни специлисти международно жури Маурисио Вайбел, цитиран от БТА. "Човечеството е в огромен дълг пред тяхната смелост и отдаденост на свободата на словото", допълни той в прессъобщение.

Одре Азуле, генерален директор на ЮНЕСКО, подчерта "значението на колективната мобилизация, за да могат журналистите навсякъде да продължат да извършват своята основна работа по информиране и разследване".

Приемайки наградата, председателят на Палестинският журналистически синдикат (PJS) Насър Абу Бакр благодари за солидарността с палестинските журналисти и изтъкна: "За съобщаването на истината в Палестина се плаща с живота на журналистите, а понякога и с живота на техните семейства. Всички медийни институции в Газа са унищожени, а чуждестранни журналисти не се допускат в анклава". (Цялото му слово публикуваме отделно).

По данни на Комитета за защита на журналистите (КЗЖ), сдружение със седалище в Ню Йорк, от началото на войната между Израел и "Хамас" на 7 октомври досега са убити най-малко 97 журналисти и медийни работници, като 92 от тях са палестинци. Още 16 журналисти са били ранени.

Наградата на ЮНЕСКО, връчвана ежегодно по повод Световния ден на свободата на печата 3 май, носи името на колумбийския журналист Гийермо Кано, който е бил застрелян пред редакцията на вестник "Ел Еспектадор" в Богота на 17 декември 1986 г., припомня в своето съобщение за церемонията сайтът на Международната федерация на журналистите (МФЖ).

 

 

М.Л.

Свят