Дъщеря и внук върнаха Ваня Петкова от Сириус за една вечер в Клуб „Журналист”

  • 27.04.2024
  • СБЖ
  • Къдринка Къдринова
Дъщерята и внукът на Ваня Петкова – Оля Ал-Ахмед и Джоузеф Ал-Ахмад, подариха на публиката прекрасна вечер в памет на голямата поетеса и нова антология с нейни творби: "Аз съм Сириус". Снимка: ФБ профил на Оля Ал-Ахмед

Разтърсващ мултимедиен спектакъл, посветен на 80-годишнината от рождението на голямата поетеса Ваня Петкова и на 15-годишнитата от отлитането ѝ през вечността към любимия ѝ Сириус, поднесоха на 26 април в препълнения Клуб „Журналист” на СБЖ нейните дъщеря и внук Оля Ал-Ахмед и Джоузеф Ал-Ахмад.

Датата за артистичното възпоменание не бе избрана случайно – точно на 26 април 2009 г. изключителната Ваня Петкова се пренася на яркия Сириус – там, откъдето винаги е казвала, че е дошла на грешната ни и трудно разбираща я Земя; там, където се е заричала да се върне, когато безсмъртието я повика.

Затова Оля Ал-Ахмед и Джоузеф Ал-Ахмад са озаглавили своя мултимедиен музикално-поетичен спектакъл за незабравимата си майка и баба „Аз съм Сириус”. Премиерата му бе на 26 април вечерта в Клуб „Журналист” на СБЖ, но с него дъщерята и внукът ще обиколят още много места из България и по света в тази юбилейна за голямата Ваня Петкова година. Навръх рождения ѝ ден 10 юли, когато тя би навършила 80 години, спектакълът ще бъде представен в Къщата музей „Ваня Петкова” в село Езерово, област Пловдив. Това е къщата,  в която самата поетеса избира да живее до последно и която днес семейството с много усилия е превърнало в неин музей и в Къща за приятели „Ваня Петкова”.

„Аз съм Сириус” е и заглавието на специалната юбилейна антология със 100 поетични творби на Ваня Петкова, подбрани от Оля и Джоузеф. Издателство „Книгомания” (Книгомания.бг/ knigomania.bg) подари това поетично бижу с впечатляващо оформление (дело на Джоузеф Ал-Ахмад) специално за честването на поетесата на 26 април – книгата излезе буквално в същия ден. И всеки от гостите на събитието в Клуб „Журналист” можеше да си я закупи.

Илюстрациите в нея са на самата поетеса, чийто талант на художничка досега бе практически неизвестен. Дъщерята и внукът се бяха постарали да подредят в Клуб „Журналист” и изложба с нейните оригинални рисунки и картини.

Бе представена и богата експозиция с много снимки от личния и семеен архив, като на доста от тях Ваня Петкова е с други български и световни магьосници на словото – Николас Гилен, Уилям Сароян, Елисавета Багряна, Любомир Левчев, Дамян Дамянов, Евгений Евтушенко, Булат Окуджава и още много и много други. На семейните снимки, разбира се, присъства и любовта на живота ѝ – нейният съпруг и баща на Оля, суданецът д-р Нури Садик, един от създателите на днес вече несъществуващата Арабска редакция в Радио България на БНР.

Многобройната изпълнила Клуб „Журналист” публика, в която имаше много известни лица от литературния, артистичния и журналистическия живот, беше приветствана в началото на вечерта от председателя на СБЖ Снежана Тодорова. Тя поздрави инициаторите на честването на Ваня Петкова – Оля Ал-Ахмед и Джоузеф Ал-Ахмад, и изрази възхитата си от творчеството на голямата поетеса, която е била и член н СБЖ, блестяла е не само с поезията си, но и с вълнуващите си пътеписи, репортажи и интервюта от ярките си пътувания по света.

Подготвеният от Оля и Джоузеф мултимедиен спектакъл започна и завърши със записи на автентичния глас на Ваня Петкова, която сама рецитира свои знакови творби – и сякаш така духът ѝ наистина слезе от Сириус, за да прегърне всекиго от събралите се в нейна памет в Клуб „Журналист”.

Сякаш ток сред публиката пусна и пламенността на Оля Ал-Ахмед, която тя вложи във всяка своя рецитация на стихове от майка си. Същият заряд носеха и рецитациите на внука Джоузеф Ал-Ахмад, актьор и кинорежисьор.

Дъщерята редуваше строфите на Ваня с разкази и за ярки епизоди от житейския ѝ път, и със свои лични детски и младежки спомени. Не само с думите ѝ, но и със сменящите се снимки на екрана, оживяха и четирите години заедно с майка ѝ в Куба, където поетесата прави докторат в Хаванския университет, а в хотел „Хавана либре” двете са съседки по стая с бащата на легендарния Че Гевара; и периодите, в които Ваня Петкова живее в Украйна и в Сирия; и шамарът, който 17-годишната начинаеща поетеса удря на ветерана Божидар Божилов, когато той ѝ предлага да седне на коленете му; и забраната, която Тодор Живков налага на стихотворението ѝ „Грешница”, макар че по-късно, когато лично се запознава с авторката, признава: „Ванче, Ванче, ти си голема работа...”

Оля припомни и незабравимите три поетични рецитала, които Ваня Петкова единствена в света изнася във... въздуха, по време на три различни самолетни полета – и така даже е предложен за Книгата на рекордите „Гинес”. Освен това заедно с Елисавета Багряна и Блага Димитрова, тя е третата българка, включена в престижна трансконтинентална енциклопедия на гениалните жени поети.

Антологията „Аз съм Сириус”, построена хронологически отзад напред, започва с творби от последната стихосбирка на Ваня Петкова, излязла приживе и озаглавена „Пиратски стихове”. Поетесата я посвещава на световната звезда и главен „карибски пират” Джони Деп, изразявайки пожелание някой ден актьорът да я получи.

През 2021 г. нейният внук – актьорът и кинорежисьор Джоузеф Ал-Ахмад, издава „Пиратски стихове” на английски в Лос Анджелис. А когато през 2023 г. Джони Деп гостува в България, успява да се срещне с него и да му подари англоезичното издание на посветената му стихосбирка на Ваня Петкова. Американският актьор е дълбоко развълнуван – и моментът е запечатан на серия от снимки, които заразиха със силна емоция и публиката в Клуб „Журналист”.

Специален раздел на вечерта бе посветен на стиховете на Ваня Петкова, превърнали се в хитови песни. Сред гостите на събитието бяха част от авторите на музиката към тях и изпълнителите, включили ги в репертоара си – като например Етиен Леви от някогашната група „Трик” и композиторът Александър Савелиев. Финалът на вечерта стана особено жизнерадостен, защото тогава прозвуча най-новият и динамичен хит, сътворен по творба на Ваня Петкова и изпят от Деян Неделчев – „Бъди!”. Отлична поанта за една незабравима вечер, в която експлозивната поезия и личност на Ваня Петкова наистина сякаш се завърна за малко от вечността при нас, за да ни окрили и зареди с това вдъхновяващо „Бъди!”, с целия си неугасим устрем към непокорство и неудържим полет на духа...

На никого не му се тръгваше от тази вълшебна атмосфера, създадена от Оля Ал-Ахмед и Джоузеф Ал-Ахмад и от всички приятели на голямата поезия и на голямата човещина на Ваня Петкова. Вечерта продължи до късно и с глътки хубаво вино, и с хапки ароматна арабска кухня – с всички вкусове на живота и с всички извивки на света, втъкани в строфи като тези:

„...И болката на този свят е моя болка,

и всеки взрив в сърцето ми избухва,

а слънцето като бурлак на Волга

ме тегли все нагоре да не рухна!

Но този свят във мене ще остане

и в него ще остана аз.

Благодаря ви,

                     врагове,

                                  за всички рани!

Благодаря,

                  приятели,

                                 за всеки хубав час!”

 

 Антологията на Ваня Петкова "Аз съм Сириус" може да бъде закупена във всички книжарници на „Книгомания”, както и онлайн от всички платформи на издателството.

 

© СБЖ