Отбелязваме Световния ден на книгата. Страсбург е книжната столица на света-2024

  • 23.04.2024
  • СБЖ
  • Къдринка Къдринова
От ляво надясно: Уилям Шекспир, Мигел де Сервантес и Инка Гарсиласо де ла Вега - починали на 23 април 1616 г. и станали лица на Световния ден на книгата

23 април се отбелязва като Световен ден на книгата и авторското право. Обявен е от ЮНЕСКО през 1995 г. Датата е избрана в памет на двама колоси на световната литература – испанеца Мигел де Сервантес и англичанина Уилям Шекспир. Прието е да се смята, че и двамата са починали именно на 23 април 1616 г.

Това не е съвсем точно. Сервантес всъщност е починал на 22 април, а е бил погребан на 23 април. Що се отнася до Шекспир, датата 23 април е посочена според юлианския календар, който е бил в сила в родината му по онова време. Днес, когато действа вече грегорианският календар, датата на смъртта му се пада на 3 май.

Но тези детайли не са толкова важни за символичното и обобщаващо значение на Световния ден на книгата и авторското право, който на първо място носи посланието за ценността на познанието, на творчеството и на богатството на различните, но винаги заредени с хуманизъм литератури и култури.

Като още едно знаково лице на творческото разнообразие, през последните около десетина години към ликовете на Сервантес и Шекспир, онагледяващи Световния ден на книгата, се добавя и ликът на също починалия на 23 април 1616 г. писател Инка Гарсиласо де ла Вега.

Той е смятан за първият метис в литературата, слял в творчеството си културата на коренните народи на Америка и испанската литературна традиция. По потекло е испанец, но е роден в перуанския град Куско, някогашната столица на империята на инките, където се раждат и голяма част от творбите му. Умира в испанската Кордоба (именно на 23 април 1616 г.) – град, също слял различни култури, с особено силно арабско влияние.

Първата инициатива да започне да се отбелязва празник на книгата се заражда в Каталуня. Идеята е лансирана от родения във Валенсия през 1988 г. и дълго живял в Барселона (където и умира през 1967 г.) писател Висенте Клавел. Именно той става организаторът на първия Световен ден на книгата, който се отбелязва на 7 октомври 1926 г. с подкрепата на Официалната книжна камара в Барселона.

Датата е ориентировъчна, избрана е с оглед рождения ден на Сервантес, за който липсват сигурни данни. Днес се смята, че Сервантес е роден на 29 септември 1547 г. – защото 29 септември е денят на Свети Мигел, а писателят носи името на този светия. По-сигурен е денят на кърщението му – 9 октомври.

Четири години след първия Ден на книгата, през 1930 г. в Барселона решават честването да стане ежегодно, но да е на 23 април. Защото освен ден на погребението на Сервантес, 23 април е и ден на Свети Жорди (Свети Георги), който е покровител на Каталуня, Арагон и Англия. Оттогава е и традицията на каталунците, постепенно възприета в цяла Испания, в този ден хората да си подаряват по една книга и по една роза.

След 1995 г., когато ЮНЕСКО официализира празника като Световен ден на книгата и на авторското право, той се отбелязва в над 100 страни по света, включително и в България.

Пак ЮНЕСКО ежегодно провъзгласява различни градове из планетата за Световна столица на книгата. През 2024-та такава столица за първи път е френски град – намиращият се досами границата с Германия Страсбург, който, както знаем, подслонява и такива институции като Европейския парламент, Съвета на Европа, Международния съд по правата на човека и т. н. Що се отнася до връзката му с книгите, незабравимо е присъствието именно в Страсбург на бащата на книгопечатането Йоханес Гутенберг през XV век. Съвременният Страсбург може да се похвали и с широка гама книжарници, издателства и библиотеки, предлагащи книги на многобройни световни езици.