Вестник „Златна възраст”: Нова телевизия свали разследване на Даниела Тренчева за хазарта

  • 19.04.2024
  • Фейсбук/Златна възраст
Публикацията във вестник „Златна възраст”

В новия си брой в. „Златна възраст” обръща внимание, че предварително анонсирано от Нова телевизия за излъчване на 13 април предаване за вредите от хазарта с автор журналистката Даниела Тренчева, което е трябвало да бъде показано в нейната рубрика „Ничия земя”, е било сменено с друг, стар епизод от поредицата. В публикацията на вестника се допуска, че това е станало под натиска на „хазартното лоби”.

Публикацията споделя днес на своя профил във Фейсбук председателката на СЕМ Соня Момчилова, която е известна с упорито отстояваната си позиция за необходимостта да се забрани рекламата на хазарт в медиите. „Златна възраст” припомня и заплахите, отправяни по този повод към Момчилова, които самата тя разгласи преди дни.

Ето цялата публикация в „Златна възраст”:

Нова телевизия свали безпрецедентно предаването на Даниела Тренчева за вредите от хазарта, което трябваше да се излъчи на 13 април в рубриката „Ничия земя”. Първоначалният анонс, който зрителите видяха още в средата на седмицата, гласеше, че ще бъдат разказани истински истории на хазартно зависими, които са разбили семействата си и са били на ръба на оцеляването заради пристрастието си.

Изненадващо, без обяснение, Нова телевизия в събота вечер излъчи стар епизод на „Ничия земя” за дядо Влайчо. Историята за феномена, който не отстъпва на Ванга, е едно от най-гледаните предавания на телевизията, но зрителите веднага забелязаха, че става дума за вече излъчван епизод, а не нов.

Явно хазартното лоби се е задействало бързо след обявяването на темата на „Ничия земя” и е успяло да свали заснетото и монтирано предаване. Не е било трудно, защото рекламите на хазартни оператори присъстват във всеки един рекламен блок на Нова и оттеглянето им би довело до истински фалит на медията, която и без това има сериозни проблеми след мистериозното отстраняване на бившата шефка на телевизията Стефана Здравкова и директора на новините Илия Дафов.

Само преди дни пък шефката на СЕМ Соня Момчилова алармира, че я заплашват. Причината - ограничаването и забраната на рекламата на хазарт, за което тя се бори. Тя иска изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, в който предлагат промени, с които да ограничат рекламата на хазарта в медиите. Тази идея явно не се е харесала на някого и е последвал „предупредителен диалог”.

 

България