"Анна непоправимата" – театрален разказ за Анна Политковская, с премиера на 19 април

  • 19.04.2024
  • БНР
Снимка:ЕПА

Премиерният спектакъл "Анна непоправимата" очаква първата си среща с публика тази вечер.

Пиесата е на италианския драматург Стефано Масини и е посветена на руската журналистка и защитник на човешките права Анна Политковская.

На 7 октомври 2006 година Политковская е застреляна в асансьора на сградата, където живее в Москва. Предполага се, че убийството е по поръчка на руските власти заради военните ѝ репортажи от Втората чеченска война (1999-2000) и критичната ѝ позиция към управлението на президента Владимир Путин, информира БНР.

Стефано Масини пише пиесата през 2007 година, само година след убийството на журналистката. Оригиналното заглавие е "Жена, която не подлежи на превъзпитание".

"Тази история можеше да започне по хиляди начини. Например с едно име. Владислав Сурков. Този господин работи в президентската администрация. Кремъл му има пълно доверие. Слушат го. През 2005 г. във вътрешен циркуляр Сурков пише дословно:

"Враговете на държавата се делят на две категории: такива, които можем да вразумим, и такива, които не сме в състояние да превъзпитаме. С последните не е възможно да се води диалог и това ги прави непоправими.
Държавата трябва да предприеме действия и да премахне от територията си непоправимите."

Сега пиесата оживява за първи път на българска сцена в постановка на Надя Панчева, която работи по превода на Габриела Горнева. Продуцент е Кремена Димитрова.

Ролята на Анна Политковская изпълнява актрисата Невена Калудова в партньорство на сцената с Владимир Солаков.

Сценографията и костюмите са на Ясмин Манделли, композитор е Христо Намлиев, видеодизайн – Невена Василева и Марио Стойнов, хореография – Емилия Тончева.

Представлението е осъществено с подкрепата на програма "Култура" на Столичната община и в партньорство с галерия "Етюд".

Премиерата на "Анна непоправимата" е на 19 април в Центъра за съвременни изкуства "Топлоцентрала". Следващите дати, на които можем да гледаме спектакъла, са 15 май и 5 юни.

М.Л.

Панорама