Четири години без Милен Цветков

  • 19.04.2024
  • Actualno.com
Милен Цветков. Снимка: Архив

Навършват се четири години от смъртта на журналиста Милен Цветков, който бе убит в автомобила си, докато чака да светне зелен светофар.

„Само дано не умра, размазан между ламарини. Дано смъртта ми е лека. Въпреки, че ако умра в катастрофа, вероятно няма да усещам болка. Тогава тялото отделя твърде много адреналин, който действа като упойка и притъпява болката. Или поне така казват“. Това са думи на Милен Цветков, който освен остър ум, притежаваше черно чувство за хумор, самоирония и сарказъм. Уви, бяха изречени малко преди да си отиде точно по този нелеп начин - навръх Великден, припомня Actualno.com

Цветков загуби живота си на кръстовището на булевард "Черни връх" и улица "Сребърна" в столицата на връх Великден през 2020 година.

Докато изчаква на червен светофар, компактният кросоувър "Субару Форестър" на Цветков е помлян от другия водач с Ауди Q7. По първоначални изчисления колата, карана от Николов, се е движела с не по-малко от 100 км/ч, 2 пъти повече от позволената от закона скорост за движение в градска среда. Милен Цветков умира минути по-късно, непосредствено преди да бъде приет в болница "Пирогов". Имаше информация, че аортата му е била разкъсана и нараняването е било толкова тежко, че дори помощ на секундата трудно е щяла да спаси живота му.

В битка за справедливост 

Върховният касационен съд (ВКС) осъди окончателно Кристиян Николов миналата година през лятото. ВКС постанови присъда от 9 години затвор и 10 години лишаване от правото да шофира. Върховните съдии измениха присъдата, като признаха Николов за виновен в условията на евентуална умисъл. Едно заради наркотиците, второ – заради факта, че дори не се е опитал да спре, а продължил да натиска газта.

Размерът на присъдата не удовлетвори близките и семейството на Милен Цветков, но адвокатът на децата му Менко Менков определи решението като прецедент в последните 3 десетилетия.

Присъдата Николов изтърпява при първоначален общ режим. Той е лишен от правото да шофира моторно превозно средство за срок от 10 години. 

Три години след смъртта му колеги, приятели и близки изградиха и откриха чешма в памет на Милен Цветков. 

М.Л.

България