Съкращения и в германския „Süddeutsche Zeitung”   

  • 18.04.2024
  • newsroom.de

Планове за икономии в германския вестник „Süddeutsche Zeitung” (SZ) ще доведат до закриване на работни места, съобщава newsroom.de. Според главния редактор Волфганг Крах тази стъпка е трудна, но, за съжаление, неизбежна.

30 от почти 500-те редакторски позиции в SZ могат да бъдат премахнати. Не се запълват свободни позиции и не се удължават временните.

За съжаление, няма друг начин и „трябва да го преживеем“, е аргументацията на главния редактор. „Всъщност се справяме страхотно“, пък смята шефът на издателството Кристиан Вегнер. 

Само че очевидно налагащите се икономии могат да бъдат направени и с отдаване под наем на пространства, които вече не са необходими на издателската къща, пише Щефен Гримберг в сайта newsroom.de.

Сред служителите има смесени чувства - от разочарование до надежда и безпомощност. Говори се за „пропаст “ между главния редактор и ръководството на издателството. Всички казват, че интензивността на работата се е увеличила значително. 

Има и нова концепция за онлайн присъствие и ръководството иска вестникът да бъде изцяло финансиран от цифрови приходи. По този начин се търси независимост от печатното издание, което отдавна е само на 24 страници, вместо предишните 32. От края на 2023 г. SZ прави ежедневен бюлетин „SZ досиета“ и началото беше с темата „Дигитален преход“. Тази година „допълнителни цифрови специализирани разработки за бъдещи проблеми ще бъдат пуснати на пазара.

След като станаха известни последните планове за икономии, главният редактор Крах беше особено критикуван, защото изпълнява решенията на ръководството без собствена визия и контраотговор. „Съгласява се с всичко, което му се каже отгоре“, е острата критика. Крах, съобщават служителите, наскоро е казал колко „сигурен и спокоен“ се е чувствал в редакционния екип на SZ. „Но той не се бори“, казват критиците му, които описват управлението на кризата от страна на главния редактор като „фатално“.

В настоящата ситуация също така е ясно, че важните решения, засягащи SZ, вече не се вземат само в Мюнхен. Шефът на издателството Вегнер, който пое кормилото на Süddeutscher Verlag през 2021 г., е управляващ директор на SWMH. Вестникарският гигант, който е съсредоточен в югозападната част на Германия, продължава да е притиснат от кредитите, взети за закупуване на SZ. Очевидно SWMH (включително „Stuttgarter Zeitung/ Stuttgarter Nachrichten“, „Schwarzwälder Bote“), който традиционно е изключително предпазлив с информацията за икономическото си състояние, в момента е на червено.

 

Свят