Ирина Вагалинска представя първия си роман – историческия трилър „Мистерии в Хераклея Синтика”

  • 12.04.2024
  • СБЖ

Известната журналистка и създателка на популярната медийна платформа „Archeologia Bulgarica” Ирина Вагалинска ще представи в Международния ден на книгата 23 април първия си роман – историческия трилър „Мистерии в Хераклея Синтика”. Премиерата ще е от 18.30 ч. в зала „История на книгата” в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. Ще участва и изследователят на открития край село Рупите античен град Хераклея Синтика, археологът проф. Людмил Вагалински, съпруг на авторката.

Ето как анонсира предстоящото излизане на „Мистерии в Хераклея Синтика” самата Ирина Вагалинска пред приятелите си във Фейсбук: „Първият ми исторически трилър вече е в печатницата, няма връщане назад. Вярно е, че обещавах да си остана читател, вместо и аз да се правя на писател, но за свое оправдание ще кажа: Людмил ме накара!!! А сега сериозно – дълго се подготвях, после много се забавлявах и накрая мисля, че свърших още нещо полезно за популяризирането на археологическите открития по нетрадиционен начин.”

Ирина Вагалинска е завършила история в СУ „Св. Кл. Охридски” със специализация „История и теория на културата”. Години наред перото ѝ блестеше от страниците на незабравимото седмично списание „Тема”, където пишеше за култура и археология. Авторка е на есета, разкази, сценарии за кратки видеофилми.

По нейна идея през 2018 т. е основана медийната платформа „Archeologia Bulgarica” (страница във Фейсбук и сайт с YouTube канал) – като естествено продължение н научното списание, разпространявано по цял свят още от 90-те години на ХХ век.

През 2019 г. Ирина Вагалинска става и основната създателка на настолната игра „Археолози срещу иманяри”. Играта е замислена като забавен начин за преодоляване на липста на информираност, а оттам и на ясна обществена позиция срещу унищожаването на културно-историческото наследство.

Романът на Ирина Вагалинска „Мистерии в Хераклея Синтика” е исторически трилър с вплетена криминална интрига, динамичен сюжет от IV в. сл. Хр., човешки драми и загадки. Специален бонус е добавената след финала (с ненадейна развръзка) документална част. Тя съдържа популярно поднесена информация за археологическия обект, снимки на артефакти и карти.

С тази книга издателство „Ноус” слага началото на новата си поредица „Провокирано от археологията”. Целта на поредицата, която ще държи на фокус значимите археологически обекти на България, е да привлече по-широк интерес към тях.

 

Панорама