Рекорден брой от близо 100 са участниците в десетия Национален конкурс за поезия „Дамян Дамянов“

  • 09.04.2024
  • БТА
  • Мира Безус
Дамян Дамянов

Рекорден брой са участниците в тазгодишния Национален конкурс за поезия „Дамян Дамянов“. Участват близо 100 стихосбирки на автори от цялата страна, съобщиха организаторите от Община Сливен. Над 60 автори се съревновават за голямата награда, а още 31 млади поети за отличието за дебют.

Националният конкурс на името на изявения български поет Дамян Дамянов ще се състои за десети път. Творческата надпревара бе обявена в края на януари тази година, а резултатите ще станат известни до 8 май. БТА припомня, че в деветия Национален конкурс за поезия "Дамян Дамянов" през 2022 г. участваха 46 книги, както и 13 автори с дебютна стихосбирка.

Творбите и тази година ще оценява жури с председател поетесата Надежда Захариева, съпругата на Дамян Дамянов, съобщава БТА. В комисията са също Валентина Радинска – носител на наградата на Община Сливен за литература и изкуство „Добри Чинтулов“ (2014 г.), Тенко Тенев – поет, председател на Дружеството на писателите в Ямбол и носител на наградата „Дамян Дамянов“ (2008 г.), Деньо Денев – поет, носител на наградите „Добри Чинтулов“ (2013 г.) и „Дамян Дамянов“ (2012 г.), д-р Росица Петрова-Василева – директор на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен.

Голямата награда се присъжда за постижения в областта на поетичното творчество на автори, участвали в конкурса за и издали стихосбирка през предходната година, но не по-късно от 1 март на текущата година. Освен наградата победителят получава почетен диплом, плакет и парична премия в размер на 1500 лв. В категорията за дебют отличеният автор получава грамота и ангажимент за издаване на следващата му книга.

Панорама