Конференция за властта на дигиталните медии ще се състои в СБЖ на 15 април

  • 07.04.2024
  • СБЖ

Съюзът на българските журналисти, Секция „Социални теории, стратегии и прогнози“ към ИФС-БАН, Балканският институт за стратегически прогнози и управление на риска и Фондация „Комуникации и култура“ ще проведат на 15 април от 10.00 ч. в заседателната зала на СБЖ на ул. „Граф Игнатиев“, № 4, ет. 2 Петата национална конференция по медийна сигурност на тема „Властта на дигиталните медии (предизвикателствата пред журналистиката в епохата на интернет)“.

Днес дигиталните медии са истинските властелини на обществения дебат, политическите трансформации и частната сфера. Характеристиката им далеч не се изчерпва с цифровия код, който лежи в основата в основата им. Те са много по-пластични, вирулентни и манипулативни от скромните си аналогови предшественици. Могат да пренапишат историята, да промият съзнанието на милиони, да превърнат аутсайдера в топ-политик, бизнесмен или милиардер. Но са и в състояние да сринат най-грижливо съградената репутация, да разкрият дълбоко заровените тайни и да опозорят всеки, които не играе по техните правила, пишат в анонса за конференцията нейните организатори.

Посочва се още, че вече не сме в състояние да си представим какво би било битието ни без достъпа до световния информационен океан. Често обаче сме безсилни да се измъкнем от опасните му подводни течения, които превръщат уникалността, достойнството и живота ни в евтин ресурс за нечия дигитална империя от рода на Фейсбук, Гугъл, Екс, Инстаграм или Тик Ток.

Наясно ли сме с истинските мащаби на дигиталната медийна революция, която не просто се разгръща пред очите ни, но и ни принуждава да станем преки участници в нейните битки? Как се трансформира уважаваната до преди две-три десетилетия журналистическа професия, след като всеки с достъп до компютър или смартфон може да стане популярен влогър, блогър, копирайтер или пранкер?

Какво ще стане с основното човешко право на свобода и достойнство след въвеждането на социалния рейтинг, към който много правителства вече протягат ръка, без значение дали се възприемат за демократични или за авторитарни? Има ли опасност личността ни да се превърне във виртуално досие от дигиталната полицейска картотека на Големия брат? И как да опазим човешкия облик на творческата си същност от агресията на изкуствения интелект?

Това са само част от въпросите, които ще бъдат повдигнти по време на дискусията.

 

© СБЖ