Близки, колеги и приятели почетоха паметта на Тодор Коруев

  • 03.04.2024
  • СБЖ
Тодор Коруев (24.11.1942-01.04.2021)

На 1 април, когато се навършиха три години от кончината на големия журналист, публицист и писател Тодор Коруев (24.11.1942-01.04.2021), близки, колеги и приятели се събраха да почетат паметта му в ресторанта на СЛРБ.

Сред събралите се бяха братът на Тодор Коруев – Васил, Снежана Тодорова, председател на СБЖ, Величко Хинов, член на КС на СБЖ, журналистите Пламен Енчев и Юлия Борчева, журналистът и писател Любо Николов, художникът Антолий Станкулов, фотографите Борис Разаклиев и Огнян Панов.

Спомените им отново повикаха светлото и незабравимо присъствие на Тодор Коруев не само в журналистиката и литературата, но и в онази нетленна духовност, без която няма ни човещина, ни човечество.

Носителят на „Златното перо” на СБЖ Тодор Коруев, който много години вграждаше своя талант в Продевата „Дума” бе покосен преди три години от внезапен инфаркт на 78-годишна възраст.

Роден е на 25.11.1942 г. в Момчилград. Родният му край определя за цял живот и пристрастието му към Родопите и родопчани, които увековечи в повечето от своите книги. Дългогодишен журналист във вестниците „Вечерни новини“, „Работническо дело“, „Дума”, „Тракия“. Член на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти, носител на голямата награда на СБЖ за цялостен принос в журналистиката.

До последно Тодор Коруев бе главен редактор на вестник „Тракия“ – издание на Съюза на тракийските дружества в България.

Поклон пред светлата му памет!

 

България