Рекламата на хазарта остава въпреки призивите на СЕМ и обществени авторитети да бъде забранена

  • 03.04.2024
  • СБЖ/segabg.com/dnes.bg
  • Майя Любомирска
Снимка: БНР

Независимо от настоятелните призиви на Съвета за електронни медии (СЕМ), неправителствени организации и обществени авторитети парламентът отхвърли забраната на пряката и непряка реклама на хазарта. С гласовете на мнозинството – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, предлаганите промени на Закона за хазарта не бяха приети.

Промените, както може да бъде прочетено на сайта на парламента, където са качени, предвиждаха да се наложи цялостна забрана на рекламите за хазарт, освен ако те не се отнасят до "Българския спортен тотализатор" и по сградите, където са разположени игралните зали.

В мотивите беше записано, че една от най-уязвимите групи от рекламите за хазарт са малолетните, като се предлагаше да се засили възпиращата роля на Регистъра на уязвимите лица, поддържан от Националнат агенция по приходите(НАП).
Предлагаше се още СЕМ и Регионалните здравни инспекции да следят за разпространението на рекламите за хазарт и да ги ограничават. Тук е мястото да припомним, че в момента това е законово задължение на НАП.

Да се промени ставката за хазарт, като тя да бъде процент от стойността на направените залози, а не както е досега фиксирана сума, се искаше още в законопроекта. Освен това данъците и ставката да се уеднаквят на 15% върху залозите, а средствата от тези вноските да бъдат инвестирани в спортни клубове и съоръжения.

Предлаганите промени бяха подкрепени с примери от законовата уредба на рекламата на хазарт в Италия и Белгия.

Както пише segabg.com, че законопроектът предварително е обречен, беше ясно от факта, че нито една от четирите парламентарни комисии, които трябваше да го разгледат, не го беше направила, въпреки че е внесен още на 11 декември 2023 г.

В този ред на мисли ще цитираме и информация на dnes.bg , в която на въпрос за предстоящото първо четене на промените в Закона за хазарта, които предвиждат забрана на рекламите на хазартни игри, Бойко Борисов отговаря, че "има време".

При гласуването предложението е подкрепено от 67 депутати от "Възраждане", БСП, ИТН, 7-ина от ГЕРБ-СДС и един независим. Против бяха 29 от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, а 79 се въздържаха – от същите три формации.

В началото на годината по темата за хазарта избухна скандал , за който segabg.com писа. Тогава се разбра, че формациите от сглобката са прокарали промени в Закона за хазарта чрез преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2024 г., с които на практика са намалили таксите за организиране на хазартни офлайн игри и това е довело до бум на пунктовете за залагане.

Тук е мястото да припомним също, че от няколко години Съветът за електронни медии настоява за рестрикции на рекламите за хазарт. Миналия петък председателят на СЕМ Соня Момчилова беше изслушана по темата в парламента, за което сайтът на СБЖ ви информира. Тогава тя отбеляза,трябва да има рестрикции за хазартните реклами – тотална забрана или определяне на часовите пояси за излъчването им. Рекламите да са в часове, в които се предполага, че децата нямат достъп до електронни устройства, призова тя.

Момчилова подчерта, че най-големият проблем са сюжетните линии в телевизионни клипове, които представят участието в хазартни игри като средство за разрешаване на житейски проблеми. Тя посочи, че според психолози хазартната зависимост върви ръка за ръка със зависимостта от алкохол, с проблеми като домашно насилие.

Председателят на СЕМ напомни още, че зависимостта от хазарт взема пандемични размери и че спирането на рекламата му е в ръцете на депутатите, които независимо от многократните покани не са я потърсили.

Под натиска на СЕМ все пак разпространителите на хазартни игри се ограничиха във времевия пояс до 18 ч., както и да не брандират екипите на деца и младежи, каза пред депутатите Момчилова.

Да не забравяме, че след дискусия в СЕМ хазартният бизнес подписа меморандум за социално отговорна реклама, за което писа и сайтът на СБЖ. Тъкмож по време на тази дискусия се изказаха представители на неправителствени организации , авторитетни учени и общаственици, които застанаха зад искането за рестрикции върху рекламите на хазарт и говориха за всички вреди, които нанася тази зависимост особено на младите хора.

За сериозността на проблема говори и изнесената преди дни от НАП информация, че над 30 000 души са вписани в регистъра на хазартно уязвимите. Само за месец 2000 граждани са поискали да ограничат достъпа си до хазартни игри.

След двегодишно прекъсване, регламентирано със законодателни промени, на 12 декември 2022 г. НАП поднови поддържането на списъка с хора, които смятат, че имат или биха могли да развият хазартна зависимост. Регистърът не е публичен, напомнят от приходната агенция. Достъп до него имат само ограничен брой служители, определени от изпълнителния директор на НАП.

Организаторите на хазартни игри са задължени да не допускат лица, вписани в регистъра. За да спазят това изискване, те трябва да заявят връзка към него през електронната услуга „Предоставяне на справка за уязвимите лица от регистъра по чл. 10г, ал. 1 от Закона за хазарта“, става ясно от информацията на приходната агенция.

За размера на хазартния бизнес можем да съдим и от информация на НАП, че от началото на тази година за спрени над 600 сайта, които организират онлайн залагания без лиценз.


 

България