Дипломати и журналисти отбелязаха Благовещение заедно в клуб „Журналист“

  • 26.03.2024
  • СБЖ
  • Розалина Евдокимова
На Благовещение в клуб "Журналист" гостуваха посланички от различни страни

В клуб „Журналист“ на 25 март бе отбелязан светлият християнски празник Благовещение, който също така е известен и като Денят на майката. Сред гостите бяха доайенът на дипломатическия корпус у нас, посланикът на Мароко Нейно Превъзходителство Закия Ел Мидауи, посланикът на Куба Н. Пр. Мариета Гарсия Хордан, посланикът на Монголия Н. Пр. Ахагвасурен Саянаа, посланикът на Италия Н. Пр. Джузепина Дзара, временно управляващата посолството на Китай Н. Пр. Уан Мин.

Гостите бяха посрещнати от домакина на срещата, председателят на СБЖ Снежана Тодорова, която поздрави всички с големия празник. „Това е един от големите християнски празници, утвърден от Православната църква още през VІІ век – каза Снежана Тодорова. – Благовещение е християнският Ден на майката и в България се свързва с настъпването на пролетта и се счита за „половин Великден“. Той ни напомня за хората, които са посветили себе си в служение на доброто, на чистотата и възвишеното.“

Инициативата на Снежана Тодорова бе по повод празника в Клуб "Журналист" да се съберат жени посланички от различни държави с дипломтически представителства в България.

Гостите бяха приятно изненадани с документалния филм за уникалния фолклорен ансамбъл „Мистерията на българските гласове“, който показва част от таланта на българската жена, нейните певчески умения. Филмът е заснет по време на юбилейния концерт на ансамбъла по повод неговата седемдесетгодишнина.

Сред гостите в клуб „Журналист“ бяха диригенткта и ръководителка на хора проф. Дора Христова, една от изтъкнатите му солистки Елена Божкова и режисьорът и оператор на филма за „Мистерията на българските гласове“ Добрин Керестелиев.

„Щастлива съм, че ще ви представим нашето изкуство, което е женско и е традицията на България през вековете – развълнувана се обърна към гостите проф. Дора Христова. - Има една българска поговорка: Който пее, зло не мисли. Нашето дело е толкова благородно, толкова велико, защото докосва душата и сърцето на човека. Този хор беше създаден към българските радио и телевизия в средата на миналия век. Ще видите във филма толкова млади хора, защото съставът се подновява постоянно. И затова не мислете ансамбъла  за стар. Той е винаги млад и сме щастливи, че успяхме да го съхраним до днес. Името му „Мистерия на българските гласове“ е дадено от швейцарския музиковед Марсел Седие. Ансамбълът има нагрд „Грами“ през 1990 година. Ще добавя, че от тогава ние вече не сме държавен състав, а сме на собствена издръжка. Не е никак лесно да се поддържа един такъв хор, но ние успяхме.“

Снежана Тодорова не пропусна да акцентира, че талантливите изпълнителки разнасят красотата на българския фолклор в много страни по света, и че „Мистерията на българските гласове“ е носител на многобройни национални и международни отличия.

Посланици и дипломати останаха дълбоко развълнувани и очаровани от изпълненията, които прозвучаха в документалния филм, предствил прекрасните ангелогласни български певици, и благодариха за топлото внимание и за това, че са покнени за отбелязването на големия християнски празник Благовещение. Те не пропуснаха да отбележат, че познават „Мистерията на българските гласове“. Н. Пр. посланикът на Италия в България Джузепина Дзара изненада всички, казвайки, че притежава първата плоча на „Мистерията на българските гласове“, издаден от Марсел Селие.

Присъстващите на срещата останаха възхитени от акапелното изпълнение на Елена Божкова.

Красива и топла бе атмосферата на тази среща в Клуб "Журнлист" на СБЖ на 25 март, когато големият християнски празник Благовещение събра в това наше толкова напрегнато време хора от различни народности и професии. Общо бе пожеланието по-често да ни събират благи вести, а не такива, които да ни огорчават и натъжават.

Снимки Мая Петкова-Константинова  

© СБЖ