Bulgaria ON AIR е първата телевизия у нас, която започва да работи с аватари от изкуствен интелект

  • 04.03.2024
  • bgonair.bg

Водена от стремежа си към постоянно развитие и следвайки съвременните технологии на 21 век, от днес, 4 март, националната телевизия Bulgaria ON AIR се превръща в първата телевизия у нас, която имплементира изкуствен интелект, за да представя на аудиторията си  информация по още по-точен, обстоен и бърз начин чрез аватари на добре познати лица.

Според информацията на сайта на  Bulgaria ON AIR  с мисията си да информира максимално бързо обществото, екипът на „Новините ON AIR” създаде виртуални аватари с образите на репортерите Аксения Мирчева и Мартин Керефейски, които два пъти дневно ще представят най-важните новини от деня в социалните мрежи на телевизията под надслова „Кратките новини ON AIR”.

Образите ще се появяват за абонираните потребители час по-рано преди обедната емисия в 13:00 часа и централната емисия в 18:00 часа. При извънредни новини в страната или света освен в ефир, аватарите на репортерите ще информират аудиторията в социалните мрежи и в реално време. Новините, предадени от тях в социалните мрежи ще носят същата журналистическа стойност и ще представляват плод на работа на опитните журналисти в Bulgaria ON AIR.


„AI Иван“ в "България сутрин"

„Кратките новини ON AIR” не са единственото проявление на изкуствен интелект за аудиторията на телевизията. Нов виртуален ко-водещ ще се присъедини към усмихнатите лица на „България сутрин“. Днес в ефира на Bulgaria ON AIR бе представен образа на „AI Иван“. Той ще бъде в помощ на Мария Константинова и Виктор Дремсизов, като презентира актуалните анкети в сайта на телевизията – bgonair.bg. „AI Иван“ ще разказва и повече за себе си, представяйки последните новини за съвременните технологии, както и метода им на работа с реални хора.

М. Л.

България