59 световни медии подписаха писмо с призив за защита на журналистите в Газа

  • 02.03.2024
  • Reuters
Близки оплакват тленните останки на убит журналист в Газа. Снимка: Palestinechronicle.com

Ръководители на множество световни медии подписаха писмо, в което призовават израелските власти да защитят журналистите в Газа, като заявиха, че репортерите са работили в безпрецедентни условия по време на израелските атаки срещу анклава  и са изправени пред "сериозен личен риск", предаде Reuters (Ройтерс).

Според информацията на Reuters сред медиите, чиито главни редактори са подписали писмото, са Асошиейтед прес, АФП, Ройтерс, "Ню Йорк таймс", "Вашингтон пост", Би Би Си, Си Ен Ен, "Гардиън", "Файненшъл таймс", "Шпигел" и "Айрец".

Общо най-малко 94 журналисти са били  убити във вайната на Израел срещу "Хамас" в Газа; повечето от тях - 89 - са палестинци, убити от израелските военни, заяви Комитетът за защита на журналистите, който публикува писмото, подписано от ръководителите на 59 новинарски организации.

Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ) заяви, че войната е "най-опасната в историята" за журналистите. Израел отрича умишлено да е атакувал журналисти и цивилни граждани, като твърди, че преследва само палестинската ислямистка групировка "Хамас", която управлява Газа и нападна Израел на 7 октомври.

М. Л.

 

Свят