МО пуска Център да дебне за дезинформация във всички медии

  • 01.03.2024
  • Държавен вестник/БНР/СБЖ
Снимка: Архив

Министерството на отбраната (МО) има орган, който ще следи за дезинформацията в интернет и медиите. Това става с изцяло новия устройствен правилник за дейността на Информационния център към ведомството.

Документът беше обнародван в петък в Държавен вестник.

Спред информацията на БНР Информационният център ще следи и анализира "хибридни информационни атаки и дезинформационни кампании, насочени срещу армията и срещу политиката за национална сигурност и отбрана". Наблюдението ще е върху "класическите” и модерните медии. Центърът ще предоставя ежедневни, седмични и месечни доклади как политиката на Министерството на отбраната е въздействала върху целевите аудитории. Директорът на информационния център Владимир Миленски увери депутатите от отбранителната комисия, че дейността няма да води до цензура.

В началото на мандата си министърът на отбраната Тодор Тагарев каза, че ниският интерес към военната професия е и заради дезинформационни кампании. Пред комисията по обрата министърът припомни, че е внесъл в МС има концепция за реализирате на информационна политика в отбраната. Търсим модерни решения, каза той и уточни, че наблюдението ще се прави със софтуер.

Депутатите от БСП в комисията по отбрана изразиха притеснения, че новите дейности в министерството предполагат и "изкушения … една деполитизирана структура, каквато е армията, да става инструмент за политическо влияние". От министерството увериха, че с промените вестник "Българска армия" няма да бъде закриван. А служители на вонения канал ще работят "няколко неща едновременно" или "коренно различни неща".

СБЖ излезе със специална позиция , с която  изисква отговор от правителството и Народното събрание на следните въпроси: Кой и кога е упълномощавал военния министър да преобразува съществуващия в МО център за информационна и медийна дейност в структура със съвсем друг, доноснически профил, принуждавайки работещите там журналисти да извършват несвойствена и противоречаща на журналистическата етика дейност? Това ли да възприемаме като онагледяване на загадката що е то „борба с дезинформацията” и как се прилага тя? Обществената дискусия около законопроекта на ПП-ДБ този стратегически център на Тагарев ли ще организира?

До момента няма отговори от Министерството на отбраната. А въпросителните остават.

 

М. Л.