Евродепутати от всички партии защитиха Асанж преди екстрадицията

  • 29.02.2024
  • БНР/eureporter.co/СБЖ
"Не на затвора за журналисти! Освободете Ас!анж веднага" - заве плакат на Междуналодната федерация на журналистите.

Евродепутати от всички партии защитиха Джулиан Асанж на дебат в пленарната зала в Страсбург.

Поводът е предстоящото решение, което трябва да вземе британският Върховен съд - дали да потвърди или да отхвърли екстрадирането в САЩ на основателя на сайта „Уикилийкс“, информира БНР.

На дебата, проведен вечерта на 28 феврури, са прозвучалиа предупреждения, че преследването на Асанж е опит за заглушаване на демократичната журналистика.

Оратори изтъкнаха, че разкритията му са нанесли сериозни щети на имиджа на САЩ, след като са уличили американската армия във военни престъпления в Ирак и Афганистан.

Чуха се и обвинения, че докато ЕС е загрижен заради смъртта на Алексей Навални и здравословното състояние на много руски затворници, той нехае за случая с Асанж и опасността да умре в затвора.

"Всеки гражданин, готов да плати цената на една демократична кауза е достоен за нашата подкрепа. Ако скърбим за Навални и мълчим за Асаж, сами подриваме моралната достоверност на Европа", каза евродепутатът Иво Христов в свое отделно изказване, направено още в понеделник, 26 февруари.

Както пръв ви информира сайтът на СБЖ, Иво Христов призова ЕК и ЕП да заявят подкрепата си Асанж, "както го правят хиляди европейски граждани, и то преди да е станало твърде късно".

М. Л.

Свят