Журналисти от водещи медии в света искат неограничен достъп до Газа

  • 28.02.2024
  • БТА
Разрушенията и човешките жертви в Газаса шокиращи

Група от над 50 радио и телевизионни журналисти изпратиха отворено писмо до посолствата на Израел и Египет, в което призовават за „свободен и неограничен достъп“ на чужди медии до ивицата Газа, предаде ДПА.

Писмото, изпратено от кореспонденти и водещи от основните радиотелевизионни компании във Великобритания, апелира и за по-добра защита на журналистите, които вече предават от окупираните територии, посочва БТА.

Медиите, чиито представители са подписали писмото, са Скай Нюз, Би Би Си, Ай Ти Ви, Ченъл 4, Си Ен Ен, Ей Би Си, Ен Би Си и Си Би Ес. 55 журналисти от тези медийни компании са присъединили към призива. Сред тях са Алекс Крофорд от Скай Нюз, Джеръми Боуън, Орла Герин и Фъргал Кийн от Би Би Си, както и Кристиан Аманпур от Си Ен Ен.

“Почти пет месеца след началото на войната в Газа, все още се отказва достъп до територията (Газа) на чуждестранни репортери, освен редки пътувания, на които те са придружавани от израелски военни“, пишат журналистите. “Настояваме правителствата на Израел и Египет да разрешат свободен и неограничаван достъп до Газа на всички чуждестранни медии. Призоваваме правителството на Израел открито да разреши на чуждестранните журналисти да работят в Газа, а египетските власти да им позволят достъп до граничния пункт в Рафах”, добавят те.

Някои журналисти бяха поканени от израелските сили на кратко пътуване с придружител в ивицата Газа, но по време на него те не са имали възможност да говорят с никой от палестинците там, пише Крофорд в статия за Скай Нюз.

“Глобалният интерес към събитията в Газа нараства и засега единствените репортажи идват от журналисти, които вече са базирани там“, пишат още журналистите в общото писмо.

“Жизненоважно е осигуряването на безопасността на местните журналисти, а техните усилия да се насърчават от журналистите от международните медии. Нуждата от  изчерпателна информация от мястото на конфликта е задължително. Рисковете от предаване на информация за конфликта са добре разбираеми от нашите организации, които имат десетилетен опит в отразяването на събитията от военни зони по света и от предишни войни в Газа”, се допълва в текста.

Журналистката Крофорд каза, че се знае, че от 7 октомври насам месечно в Газа загиват над 20 журналисти. Тя допълва: “Нашите колеги журналисти в Газа, с които говорим всеки ден и на чиято работа всички разчитаме, се нуждаят от защита по време на война. Те са невероятно смели и изпитват огромен стрес, докато вършат работата си в екстремно опасна среда, докато всички те се опитват да предпазят семействата си, да намерят храна, вода и място за спане и за подслон. Тяхната смърт и травмите, които те получават там, трябва да бъдат един безспорен въпрос, предизвикващ голямо безпокойство”.

Боуън, редакторът на Би Би Си за Близкия изток, каза в предаването „От нашия собствен кореспондент“ на Радио 4: “Мога само да предполагам, че израелските власти не допускат репортери да работят свободно в Газа, тъй като войниците им правят неща, които не искат да виждаме”. Той добави: “Репортажите от чуждестранни журналисти могат да подкрепят твърдението на Израел, ако използвам общата фраза там, че „те са най-моралната армия в света“, или пък чуждестранните журналисти могат да разкрият доказателства, подкрепящи твърденията за военни престъпления, както и дори по-сериозните твърдения за геноцид. Докато не влезем вътре, никога няма да разберем”.

 

Свят