Протести в Испания искат съдебно решаване на случая с репортера Пабло Гонсалес, държан от 2 г. в полски затвор

  • 28.02.2024
  • publico.es
Още скоро след ареста на Пабло Гонсалес в социалните мрежи се разгърна инициативата "Освободете Пабло"

На 28 февруари се навършват две години, откакто в предварителен арест в полски затвор се намира испанският журналист Пабло Гонсалес, арестуван на 28 февруари 2022 г. край полско-украинската граница, докато отразява за три испански медии бежанския поток от Украйна след нахлуването на Русия в тази страна. Полските власти го обвиняват, че е руски шпионин, защото има и руски паспорт, като дете от смесен брак. Досега нито са предоставени на защитата му доказателства по тези обвинения, нито е проведен съдебен процес.

От миналата седмица испански журналистически и правозащитни организации провеждат серия от прояви в столицата Мадрид и в баския град Герника, напомняйки на властите, че журналистът вече две години е в полски затвор, без официално представени доказателства за тежкото обвинение. Настоява се испанското външно министерство да изиска от Полша насрочването и провеждането на прозрачен и справедлив процес, посочва вестник „Публико”, една от трите испански медии, за които е работил репортерът.

На 15 февруари с полско съдебно решение вече за осми път беше продължен с още три месеца предварителният арест на Пабло Гонсалес. Зад решетките той се намира в тежки условия и е подложен на психически тормоз.

През изминалите две години не е могъл да общува нормално с трите си невръстни деца, които живеят със съпругата му в Страната на баските – там, със семейството му, е и постоянното местожителство и на самия Пабло. За цялото това време са му били разрешени само две посещения на съпругата му Оиана Гоириена и по едно посещение на майка му и на едно от децата му.

По-редовни посещения са разрешени на адвокатите му и на испанския консул във Варшава, който го е навестил 17 пъти. Испанският външен министър Хосе Мануел Албарес уверява, че правата на Пабло Гонсалес са „напълно гарантирани”. Но активисти от създаденото в Испания движение „Освободете Пабло” не са съгласни с министъра и го критикуват, че не е направил необходимото, за да накара полските власти да проведат възможно най-бързо справедливо съдебно дело, на което да бъде изяснен случаят.

На 23 февруари в Мадрид се проведе музикален фестивал в знак на подкрепа към испанския журналист, който е роден в Москва през 1982 г. в смесен брак, а след развода на родителите му от 9-годишен живее в Испания.

Днес, на 28 февруари, когато се навършват две години от ареста му в Полша, в Мадрид е насрочен протестен митинг пред испанското министерство на външните работи под надслова „Две години без Пабло – две години безсилие”. Ще се отправи апел да се спазва презумпцията за невинност спрямо журналиста и да се проведе стриктно спазващ закона процес.

Едновременно с това в Герника – градът, пострадал от хитлеристка бомбардировка по време на Испанската гражданска война и увековечен в носещата името му прочута картина на Пабло Пикасо, ще се проведе шествие в защита на Гонсалес с участието на съпругата му Оиана Гоириена.

От своя страна представената в испанския парламент баска партия „EH-Bildu” ще отправи по време на следващия парламентарен контрол специално питане към външния министър Албарес относно съдбата на репортера.

Случаят с Пабло Гонсалес е единствен по рода си – няма друг журналист от страна членка на ЕС, който да се намира в затвора на друга страна членка на ЕС, и в продължение на две години още да не е дочакал процес.

 

Свят