Министри от ОИС осъждат Израел за нарушаване на правата на журналистите

  • 26.02.2024
  • tass.ru
  • Розалина Евдокимова
Разрушенията в Газа са неимоверни

Министрите на информацията от страните членки на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) осъдиха Израел за отношението му към безопасността на журналистите и нарушаване на правата, на работещите в медиите в зоната на конфликта в Близкия Изток. Също така те осъдиха израелската държава „за това, че се е насочила към телекомуникационните системи и служителите, които ги обслужват в ивицата Газа“.

Това се посочва в заключителното комюнике от проведеното в Истанбул извънредно заседание на ОИС на ниво ръководители на отдели, отговарящи за информацията и комуникациите и ръководители на пресслужбите на правителствата на страните членки, съобщава tass.ru.

„Ние осъждаме факта, че израелските окупационни сили не желаят да предприемат дори най-елементарните мерки, за да гарантират безопасността на журналистите в съответствие с международното хуманитарно право и други международни инструменти, които гарантират и защитават правата на журналистите - се казва в документа, разпространен до медиите от администрацията на турския президент. - Ние подчертаваме, че международната общност има право да знае какво се случва в палестинските територии, по-специално в ивицата Газа, и акцентираме върху необходимостта да се предприемат незабавни действия, за да се подведе Израел под отговорност за нарушенията на международното право срещу журналисти.“

Министрите осъдиха Израел „за това, че се насочва към телекомуникационните системи и обслужващия ги персонал в ивицата Газа. Срещата на ОИС заяви решимостта си да „работи в тясно международно сътрудничество за борба с дезинформацията и да демонстрира обща воля за солидарност и единство за разкриване на безразборните атаки срещу цивилни в палестинските територии, включително терористичните мерки срещу заселниците на Западния бряг, с цел насилственото разселване на палестинския народ“.

Комюникето апелира също „всички международни медийни организации и издания да разкриват нарушенията на правата на човека и кампаниите срещу журналисти, провеждани от Израел“.