България може да запорира сметките на Руския културно-информационен център

  • 23.02.2024
  • mediapool.bg

МВнР поиска от Москва наказание за смъртта на опозиционера Алексей Навални и освобождаване на политическите затворници.

Заради европейските санкции сметките на Руския културно-информационен център в София могат да бъдат запорирани и българското Министерство на външните работи би одобрило подобна стъпка, каза вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, която в рамките на парламентарния контрол отговори на въпрос на депутати от ПП-ДБ за закриване на центъра у нас, пише mediapool.bg.

Габриел посочи, че основание за това може да бъде фактът, че руският културно-информационен център в София е във функционална връзка с Федералната агенция по въпросите на общността на независимите държави, т. нар. "Россотрудничество", а тя и ръководителят ѝ Евгений Примаков са в списъка на санкционираните от ЕС.

Управителят на центъра е бил началник на отдел в "Россотрудничество".

"В този смисъл и с оглед придържане на единна позиция на ЕС спрямо Русия и в контекста на усилията за справяне със системната международна кампания на Русия за дезинформация и манипулиране на информацията външно министерство би подкрепило замразяването на активите на "Россотрудничество", включително банкови сметки от страна на компетентните ведомства в Република България", посочи Габриел.

Тъй като Министерството на външните работи не е компетентен орган по прилагане на санкциите, Мария Габриел предлага да бъде приет нарочен нормативен акт, който да уреди правомощията и отговорностите на отделните институции на национално ниво с акцент върху замразяването на финансови активи.

"И сега няма каквито и да било пречки да бъде доказана свързаността между лицето в санкционния списък и "Россотрудничество". Това, което ни липсва в България е възможно най-бързо да приемем въпросния нормативен акт, в който финансовите институции, кредитните или тези, които имат компетенции, да имат ясен механизъм, според който просто трябва да го приложат", посочи Габриел. 

По-рано в петък от МВнР съобщиха, че посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова е била извикана на среща в министерството по повод смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални, но на срещата се е явил Валентин Солодкин, временно управляващ посолството. 

България е една от последните в ЕС, която привика руския посланик заради смъртта на Навални. 

Пред Солодкин бе направен демарш, с който се изразява възмущението на българската страна от смъртта на руския опозиционния лидер Алексей Навални на 16 февруари 2024 г. в наказателната колония в Сибир, където бе несправедливо изпратен.

От българска страна бе отправен призив властите в Москва да проведат незабавно максимално прозрачно, задълбочено и обективно разследване, включително с ангажирането на независима международна комисия, и да изяснят всички обстоятелства, свързани със смъртта на Алексей Навални.

Изразено бе очакване в най-кратък срок виновните лица да бъдат подведени под наказателна отговорност. Отправен бе апел тленните останки на Навални да бъдат незабавно предадени на семейството, което да бъде свободно да организира погребална церемония.

Българската страна призова настоятелно за незабавното и безусловно освобождаване на всички други политически затворници, включително на Юрий Дмитриев, Владимир Кара-Мурза, Иля Яшин, Алексей Горинов, Лилия Чанишева, Ксения Фадеева, Александра Скочиленко и Иван Сафронов, както и правозащитници, журналисти иантивоенни активисти, произволно задържани за мирно упражняване на човешките им права и противопоставяне на водената от Русия агресия срещу Украйна.

Изразена бе загриженост относно условията им на задържане и бе припомнено на руските власти, че забраната на изтезанията е абсолютна според международното право, съобщиха от МВнР. 

От българска страна бе изразено дълбоко безпокойство от неотслабващите систематични репресии срещу руското гражданско общество, демократични сили, политическа опозиция и критичните гласове в Руската федерация и извън нея, и бе заявена непоколебимата съпричастност на България към тях.

По-рано информация за срещата бе разпространена и от руското посолство у нас.

По време на срещата българската страна изрази очаквания относно изясняване на причините за смъртта на А. Навални, а също така сподели някои тенденциозни оценки за политическата ситуация в Русия във формата на вече познатите западни клишета".

"От своя страна подчертахме, че ситуацията около А. Навални е изключително вътрешен въпрос на Русия и всякакви опити за оказване на натиск върху властите на страната не са нищо повече от намеса във вътрешните работи. Акцентирахме, че преди да се правят изявления по този въпрос, е необходимо да се изчакат резултатите от разследването, което се извършва от компетентните органи в пълно съответствие със законодателството на Руската Федерация", посочиха от руското посолство.  

Четиридесет и седем годишният опозиционер Алексей Навални умря миналата седмица в наказателна колония в арктическия Ямало-Ненецки автономен окръг на Русия.
 
Семейството му и сътрудниците му твърдят, че е бил убит по поръчка на Кремъл - твърдение, което руските власти отхвърлят.
 
Преди ден посланикът на Русия Елеонора Митрофанова отпразнува Деня на Съветската армия в София. Така и не стана ясно кой точно е дал разрешение. Кметът на София Васил Терзиев прехвърли топката към МВнР, но от там отрекоха.


 

Панорама