МФЖ с апел преди обявения за 26 февруари Световен ден за подкрепа на палестинските журналисти

  • 22.02.2024
  • ifj.org
Плакатът на МФЖ за Световния ден в подкрепа на палестинските журналисти

"Четири месеца след началото на войната в Газа, Палестина, на 7 октомври, 100 журналисти са убити. Това клане е колкото ужасяващо, толкова и безпрецедентно," пише в своя позиция Международната федерация на журналистите.

В публикцията на сайта на МФЖ е отпрвен призив за участие с прояви в обявения от МФЖ нейните филиали на 26 февруари Световен ден в подкрепа на палестинските журналисти.

Както вече бе съобщено, членуващият в МФЖ Съюз на българските журналисти (СБЖ) ще изрази  солидарността си с палестинските журналисти предния ден, на 25 февруари, неделя, от 15.30 часа. Тогава край пилоните на НДК ще започне митинг, който след това ще продължи с шествие по бул. "Витоша" до площад "Независимост".

В апела си на своя сайт МФЖ отбелязва, че заедно с филилите си в различни стрни, се мобилизира за да изрази чрез публични действия подкрепа за журналистите и медийните работници в Палестина, особено за членовете на Синдиката на палестинските журналисти (PJS), членуващ в МФЖ. Посочва се:

"Сто журналисти бяха убити за четири месеца, което се равнява на седем колеги на седмица. Това клане е ужасна и неоправдана трагедия. Положението на нашите колеги, работещи в Газа, е критично. В средата на зимата нашите сестри и братя и техните семейства нямат нищо. Особено необходими са им: дрехи, одеяла, палатки, храна, вода... Недостигът на такива вещи от основна необходимост на тази малка територия от 40 км дължина и 5 км ширина, подложена на блокада, води до скок на цените. Основните стоки, където въобще ги има, вече не са достъпни."

В публикацията на сайта на МФЖ се подчертава още:

"МФЖ също така е разтревожен от слабото международно отразяване на конфликта, в резултат на недопускането на световните медии в анклава от страна на Израел. Навсякъде по света заслужаваме да знаем какво се случва в Газа. Това умишлено отказване на правото на информиране е злоупотреба със свободата на медиите".

МФЖ отпрвя призив членуващите в него национални и регионални журналистически организации да мобилизират членовете си, журналистите в редакциите, както и националните синдикати за прояви в Световния ден за подкрепа на палестинските журналисти.