Рожден ден днес празнува Златният глас на БНР Божана Димитрова. На многая лета!

  • 22.02.2024
  • СБЖ
Честита да е Божана Димитрова!

СБЖ поздравява днешната обичана рожденичка, Златният глас на БНР и Златното перо на СБЖ Божана Димитрова. Да е здрава и все така вдъхновена!

Божана Димитрова е родена на 22 февруари 1940 г. Завършила е българска филология в Софийския университет  „Св. Климент Охридски“. От 1965 г. работи в Бългрското радио.

През 1974 г. Божана Димитрова заедно с Весе­лин Димитров, Еди Емирян и Дора Христова създават предаването „Разговор с  вас“, което е в ефир близо 25 години.

Божана Димитрова е носител на награтата за журналистика „Сирак Скитник“ за цялостен творчески принос и нова­торство в БНР, на приза „Златен глас” на името на журналистката Надежда Дженева, на „Златно перо” на СБЖ и на още много престижни професионални отличия.

И днес в Златния фонд на Българското национално радио остават два рекорда, непостижими в новото време. И двата принадлежат на Божана Димитрова.

Единият е, че е била най-дългогодишната водеща – на излъчваното без прекъсвне четвърт век най-популярно „живо” предаване на БНР „Разговор с вас”. Другият е, че именно нейният Златен глас и нейната новаторска форма на водене на предаването му е събирала по около 3 милиона слушатели.

Божана Димитрова е била председател на Обществения съвет на националното радио (2001-2007 г.), преподавала е медиазнание в Колежа по мениджмънт, маркетинг и реклама (Датския колеж) и журналистическо майсторство в частния колеж „София”. Член е на Обществения съвет на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

Божана Димитрова остава неизменен Златен стандарт за професионализъм в журналистиката, а гласът ѝ е незабравим за всички, слушали някога „Разговор с вас”. Ето как самата тя обяснява в свое миналогодишно интервю пред Dir.bg феномена на легендарното предаване:

„...то постави началото на така нареченото доста по-късно обществено радио, с предимствата на живия диалог, тръгнаха на път две подвижни радиостанции из страната, отворените в студиото телефони, подсказваха нови сюжети, цяла армия от репортери и кореспонденти разплитаха проблеми, да прибавя и магията на музиката, тази радиосплав върна доверието към радиото, слушателите освен участници вече бяха съучастници в усилията ни към по-добро. Така си обяснявам наистина рекордния тримилионен интерес към петъчния следобед.”

И още един важен откъс от същото интервю по винги горещата тема за свободата на словото:

„...мисля, че свободата на словото е най-първо състояние на духа, лично качество, двойно по-изострено, ако си избрал да си журналист. Така че двойно по-високи са задълженията да се защитаваме лично и заедно. А и как да се борим за свобода, когато често сами продаваме крепостта отвътре, когато обслужваме купените медии? Напоследък, струва ми се, че прекаляваме с вайканията и оплакванията, че все някой ни затварял устата, поизносено звучи повтаряният страх, питам се и дали са полезни безбройните дискусии, дебати, конференции. От опит, позволявам си да го кажа, ако искаш, не е толкова трудно да продумаш, въпреки пресата на силните на деня, на разните министри, политици, велможи. Радиото е по-привилегировано в това отношение, можеш да кажеш всичко, което искаш, с ефектния радиоезик, богат на синоними, красноречива е неслучайната пауза, полуусмивката, загатнатата ирония, пак от опит знам колко разбираема и ценена е тя от слушателите. Така че лично и заедно можем да бъдем свободни в словото, журналистиката не е самотно занимание, талантът върви с усилията на екип от съмишленици. Винаги е имало съмнителни новини, от край време лъжата работи, не само предизборно. Според мен и тук журналистът трябва да разчита на себе си, да различи пръв, по-рано, по-бързо фалшивия звук, да надигне глас, иначе защо е в този занаят?”

На многая лета за прекрасната Божана Димитрова!