„Репортери без граници“ настояват САЩ спешно да прекратят делото срещу Асанж

  • 20.02.2024
  • Репортери без граници
Снимка: Репортери без граници

Настояваме правителството на Съединените американски щати спешно да прекрати делото срещу Джулиан Асанж. Това се казва в специална позиция на неправителствената организация „Репортери без граници“.

Върховният съд на Обединеното кралство разглежда на 20 и 21 февруари окончателното заявление на Джулиан Асанж за обжалване на заповедта за неговата екстрадиция. Съдбата на издателя на WikiLeaks виси на косъм. Това изслушване бележи началото на края на процедурата по екстрадирането му.

„Репортери без граници“ (RSF) ще присъстват в съдебната зала, за да наблюдават заседанията на съда. Но в същото време организацията повтаря своя спешен призив към правителството на САЩ да прекратят делото срещу Асанж и да позволят освобождаването му от затвора без по-нататъшно забавяне, пише в позицията, публикувана на сайта на организацията.

От 20 до 21 февруари състав от двама съдии от Върховния съд в Лондон ще разглежда последния етап от производството в Обединеното кралство по делото за екстрадиция на Асанж. Това е окончателното заявление за обжалване на заповедта за екстрадиция, подписана от британския вътрешен министър през юни 2022 г. Поддръжниците на каузата #FreeAssange определят тези два дни като „Денят X“, тъй като не може да има повече обжалване в Обединеното кралство, и това ще доведе Асанж опасно близо до екстрадиране.

Международното внимание към случая на Асанж нараства, заедно масови призиви за освобождаването му от общности за свободно изразяване и права на човека, от журналисти и медийни организации, от политици по целия свят, включително в родната страна на Асанж Австралия.

Специалният докладчик на ООН по въпросите за изтезанията, д-р Алис Джил Едуардс, също добави гласа си към призива към Обединеното кралство да спре предстоящото екстрадиране на Асанж, посочвайки сериозните рискове за психичното му здраве и риска от самоубийство, както своевременно информра и сайтът на СБЖ.

„Репортери без граници“(RSF) повтаря предупреждението си, че съдебното преследване на Асанж би имало тревожни последици за бъдещето на журналистиката и би представлявало безпрецедентен удар върху свободата на медиите.

„Всички погледи са насочени към Върховния съд на Обединеното кралство по време на това съдбоносно изслушване, но остава да видим дали британското правосъдие може да раздаде някаква форма на справедливост, като предотврати екстрадирането на Асанж на този късен етап. Остава във властта на правителството на САЩ да сложи край на тази съдебна трагедия, като оттегли своето 13-годишно дело срещу Асанж и прекрати това безкрайно преследване. Никой не трябва да бъде подложен на подобно отношение за публикуване на информация в обществен интерес. Време е да защитим журналистиката, свободата на печата и цялото си право да знаем. Сега е време да освободим Асанж.“, подчертава в позицията Ребека Винсент, директор на кампаниите на RSF

Въпреки че не може да се предвиди напълно как ще процедира съдът, малко вероятно е съдът да излезе с решение веднага – това вероятно ще последва няколко седмици по-късно. Ако съдът приеме някои или всички основания за обжалване на Асанж, може да се проведе ново изслушване.

Ако всички основания бъдат отхвърлени, екстрадирането на Асанж може да е неизбежно. Единственият му оставащ правен път ще бъде Европейският съд по правата на човека.

Като единствената неправителствена организация, която е наблюдавала цялата процедура по екстрадиране в съдилищата на Обединеното кралство през последните четири години, въпреки значителните бариери пред наблюдението, RSF ще се върне в съда, за да наблюдава "Деня X", се подчертава още в позицията на „Репортери без граници“.

RSF скоро направи публично достояние своята поредица от посещения при Асанж в затвор "Белмарш" от август 2023 г. до януари 2024 г., като единствената неправителствена организация, получила достъп за посещения след предишното произволно блокиране на достъпа на затвора на представители на RSF.

 

М. Л.

Свят