СБЖ настоява: Незабавна свобода за Джулиан Асанж!

  • 18.02.2024
  • СБЖ
Момент от проявата на СБЖ в София з солидарност с Асанж на 8 октомври 2022 г. - Международния ден в подкрепа на разобличителя от "Уикилийкс".

Като част от разгърнатата от МФЖ и ЕФЖ кампания в защита на Асанж в навечерието на решаващото за екстрадицията му в САЩ съдебно дело в Лондон на 20 и 21 февруари, СБЖ организира на 19 февруари от 18.00 ч. в Клуб „Журналист” на СБЖ среща за подкрепа на разобличителя от „Уикилийкс”, на която отново ще надигнем глас за отстояване на правата и на всички журналисти, ще поговорим и за състоянието на свободата на словото у нас, в България.

На 20 и 21 февруари е насрочено решаващо заседание на Върховния съд в Лондон по делото за екстрадицията на разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асанж в САЩ. Ако екстрадицията му бъде потвърдена, той е застрашен от 175 години в американски затвор.

Както е известно, създателят на разкриващата нелицеприятни истини онлайн платформа „Уикилийкс” се намира в много тежки условия, под постоянен физически и психически тормоз, в строго охранявания лондонски затвор „Белмарш”, откакто бе арестуван в посолството на Еквадор в британската столица на 11 април 2019 г.

Властите в САЩ са му повдигнали 18 обвинения за шпионаж и „заговор” заради разгласяване през 2010 г.на видеозаписи и документи на американската армия и дипломатически грами, разкриващи американски военни престъпления в Ирак и Афганистан. Въз основа на тези обвинения вече пета година в Обединеното кралство се водят дела и обжалвания по искането на САЩ за екстрадирането на Асанж.

Изходът на сегашното апелативно дело на 20 и 21 февруари е „въпрос на живот и смърт за Джулиан”, предупреди на пресконференция в Лондон преди броени дни неговата съпруга Стела Асанж.

В навечерието на делото, Международната и Европейската федерации на журналистите (МФЖ и ЕФЖ), в които членуват около 200 журналистически съюза и асоциации от цял свят, включително и СБЖ, разгръщат кампания от протести и прояви против екстрадицията на Асанж и с искания за незабавното му освобождаване. Посланието е, че разправата с него е и жесток удар по всички журналисти, по свободата на словото и по правото на обществата да са информирани за истината. „Никой не е свободен, докато не е свободен Асанж”, е мотото на кампанията.

СБЖ също участва в нея, както е участвал и във всички други инициативи на МФЖ и ЕФЖ през годините в защита на Асанж.

Като част от сегашната кампания СБЖ организира на 19 февруари от 18.00 ч. в Клуб „Журналист” на СБЖ среща за подкрепа на Джулиан Асанж, на която отново ще надигнем глас за отстояване на правата и на всички журналисти, ще поговорим и за състоянието на свободата на словото у нас, в България.

На събитието ще говори председателят на СБЖ Снежана Тодорова, която ще прочете обръщение на нашия Съюз в защита на Асанж. То ще бъде адресирано до зам.-председателя на Европейската комисия по прозрачността и ценностите Вера Йоурова, до комисаря по човешките права на Съвета на Европа Дуня Миятович и до британския министър на външните работи Дейвид Камерън (текста публикуваме отделно по-долу).

Ще бъде огласено и писмо за подкрепа, адресирно лично до Джулиан Асанж и до неговата съпруга Стела (текста публикуваме отделно по-долу).

На срещата ще бъде дадена възможност да се изкажат всички желаещи. Ще бъде прожектиран документалният филм „Историята на Асанж” (продължителност 54 минути, със субтитри на български).

„НИКОЙ НЕ Е СВОБОДЕН, ДОКАТО НЕ Е СВОБОДЕН АСАНЖ!”

 

..........................................

 

ОБРЪЩЕНИЕ НА СБЖ

ДО

Вера Йоурова,

зам.-председател на Европейската комисия по прозрачността и ценностите;

Дуня Миятович,

комисар по човешките права на Съвета на Европа;

Дейвид Камерън,

министър на външните работи на Обединеното кралство

 

Уважаеми госпожи комисари и господин министре,

Съюзът на българските журналисти се присъединява към международната кампания, подкрепена от Международната федерация на журналистите (МФЖ) и Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ), която се обявява против екстрадицията в САЩ на основателя на платформата „Уикилийкс” Джулиан Асанж. Заедно с другите участници в кампанията настояваме за незабавното му освобождаване от лондонския затвор „Белмарш”, където вече пета година се намира в тежки условия, докато текат делата около американското искане за екстрадицията му.

Силно обезпокоени сме за неговата съдба, особено в навечерието на насроченото за 20 и 21 февруари решаващо дело на Върховния съд в Лондон, чийто изход съпругата на Асанж – Стела Асанж, определи преди броени дни като „въпрос на живот и смърт” за нейния съпруг. Както е известно, ако екстрадицията бъде потвърдена и Джулиан Асанж бъде предаден на САЩ, той рискува да отиде в американски затвор за 175 години. За нас това е недопустима разправа с човек, решил да разкрие истината, следвайки морални и граждански подбуди!

Като журналистическа организация, ние споделяме дълбоката тревогата на МФЖ и ЕФЖ от смразяващия ефект, който преследването на Асанж оказва върху всички журналисти по света, върху свободата на словото, върху правото на обществата да са информирани за истината, върху самите устои на демокрацията. Жестоките изпитания, които Асанж е принуден да понася вече дълги години, се стоварват върху него заради „дързостта” му да разкрие документи за американски военни престъпления в Ирак и Афганистан. Демонстративната разправа с разобличителя от „Уикилийкс” изпраща отровен сигнал към цялата световна журналистика и направо я убива, показвайки какво може да се случи на всеки, осмелил се да разкрие нелицеприятни истини за мощна световна сила.

Заедно с много колеги и граждани по света, СБЖ настоява демонстративната разправа с Асандж незабавно да бъде прекратена. Посегателството срещу него е посегателство срещу всички ни. Наказват го за онова, което е същността на журналистическата мисия – да се изважда истината на показ. Щом съдят Асандж за това, че е разгласил информация за военни престъпления, която е от висок обществен интерес, значи към всички журналисти по света се отправя показна заплаха да не си позволяват нищо подобно. Всява се страх и се запушва устата на честната, независима и критична журналистика. Това е недопустимо!

Уважаеми госпожи комисари и господин министре,

Апелираме към вас, следвайки същността на вашите позиции, целящи отстояване на европейски ценности, човешки права и дипломатически решения за кризисни ситуации, да дадете вашия максимален принос за хуманен, справедлив и демократичен изход от трагичното положение на Джулин Асанж и на цялата световна журналистика и демокрация!

Настояваме за незабавното освобождаване на Джулиан Асанж! Никой от нас не е свободен, докато не е свободен Асанж!

 

Снежана Тодорова,

председател на УС на СБЖ

София, 19.02.2024

 

....................................................

 

ПИСМО ЗА ПОДКРЕПА

ДО

Джулиан и Стела Асанж

 

Скъпи Джулиан и Стела,

Обръщам се към вас от името на Съюза на българските журналисти, от името на хиляди българи, които биха искали да ви изразят искрена солидарност пред жестоките изпитания, на които сте подложени от години. Изпращам ви нашите горещи прегръдки, много обич, дълбока подкрепа за вашия кураж и силна надежда, че на предстоящото на 20 и 21 февруари съдебно дело най-после ще се вземе решение, отхвърлящо екстрадицията на Джулиан в САЩ!

Скъпи Джулиан, вие знаете, че сте се превърнал в символ за цялата световна журналистика, за всички честни хора, които ценят истината, морала и честността, които се възхищават и се вдъхновяват от вашата смелост на разобличител на престъпленията на мощна световна сила. Наясно сме каква огромна човешка цена плащате за това... Дълбоко възмутени сме от разправата с вас, която ви причинява толкова лични страдания, а освен това отправя и сплашващ сигнал към цялата световна журналистика и обществена съвест. Нашият Съюз многократно през годините е протестирал срещу това и е настоявал за незабавното ви освобождаване. Сега отново потвърждаваме тази наша неизменна позиция, организирайки обществена среща във ваша подкрепа на 19 февруари. Същото изразяваме и в обръщение, което изпращаме до зам.-председателя на Европейската комисия по прозрачността и ценностите Вера Йоурова, до комисаря по човешките права на Съвета на Европа Дуня Миятович и до британския министър на външните работи Дейвид Камерън.

Много се надяваме на благоприятно развитие на съдебните битки и на излизането ви на свобода! Бихме се радвали да ви посрещнем в България, вече свободен и вдъхновил много последователи по света!

Скъпа Стела, към вас също отправяме най-голяма обич и подкрепа, възхищавайки се на всеотдайността ви, с която браните каузата за освобождаването на Джулиан, и същевременно се грижите за вашите прекрасни дечица, чието право да растат редом с баща си също е жестоко погазено... Вие сте вдъхновяващ пример за всички ни!

Скъпи Джулиан и Стела, с вас сме! Вярваме, че заедно с още толкова много честни хора по света, непременно ще победим злото!

„НИКОЙ ОТ НАС НЕ Е СВОБОДЕН, ДОКАТО НЕ Е СВОБОДЕН АСАНЖ!”

 

Снежана Тодорова,

председател на УС на СБЖ

София, 19.02.2024

 

 

Акценти и позиции