Ярки таланти поднесоха букет от поезия и музика на празника на любовта и виното в Клуб „Журналист“

  • 15.02.2024
  • СБЖ
  • Розалина Евдокимова

Навръх 14 февруари, когато ведно се сливат два така чакани с радост и надежда празници на светите Трифон и Валентин, в клуб „Журналист“ на СБЖ се възцари пролетно, усмихнато настроение.

На събралите се гости беше поднесена глътка любов и 14 вдъхновени песни. Както е споделил във фейсбук Ивайло Диманов, „не е нужно да си влюбен, нито пък пияница, за да усетиш неповторимия вкус на двойния празник". В импровизирания спектакъл за Св. Трифон & Св. Валентин наистина бяха поканени едни от най-добрите поети, музиканти и артисти на България, които изпълниха с празнична светлина душите на гостите, събрли се в клуб „Журналист“.

„Днес едни празнуват светията Трифон, други празнуват светията Валентин – се обърна към гостите домакинът и водещ на вечерта Ивайло Диманов. - Има такива, макар и малцина, които се сещат, че на днешния ден преди 1155 години си е отишъл от този свят един от бащите на българската писменост – Константин Кирил Философ. Погребан е на едно свещено място в Рим, а на нас е оставил буквичките, с които да можем да казваме: „Обичам те, мамо!", „Скъпа, ти си онова, за което си заслужава да живея!“. Или пък: „Татко, не отивай на фронта!“. Или пък: „Мило дете, аз ще ти махам отгоре.“ Ето такива едни сакрални словосъчетания могат да си казват българите и днес благодарение на онзи човек, който с брат си ни дари със славянската писменост."

Ивайло Диманов продължи: „Често си мисля, че българинът умее добре да съчетава светията Трифон и светията Валентин.  Всъщност, празнуването на двамата светци показва, че българинът е широко скроен, че може да приема и другите култури, и другите ценности. И си мисля, че така, както можем да съчетаем Трифон Зарезан и свети Валентин, седнали на една маса, сигурно мижем да тласнем и политиците – да седнат и те на една маса, на едно хубаво вино... Колко малко щяха да са военните конфликти и недоразуменията по света тогава...".

Ивайло Диманов кза още: „Тази вечер сме ви предложили разнообразна програма. Ще редуваме поезията с музика. За тези, които не ме познават, аз съм Ивайло Диманов – по професия журналист, по призвание кръчмар. Благодарение на ръководството на Съюза на българските журналисти успяхме да възродим стария клуб, за да можем да имаме това островче на духовността и да се събираме по различни поводи, какъвто е и днешният.“

Ивайло представи и председателя на СБЖ Снежана Тодорова, която също поздрави събралите се. Диманов представи и дошлите известни поети и изпълнители, които направиха празника незабраавим.

Свои стихове за любовт и виното пръв прочете Райчо Русев, когото Ивайло Диманов представи като "доайенът и мъдрецът на литературния салон". Певецът Христо Христов вдигна настроението с италианска канцонета. Ивайло Диманов също се включи със свои стихове за любовта и развълнува всички.

Като водещ на вечерта, Димнов представи и "посланика на българската литература по света", палестинския писател Хайри Хамдан, който е превел на арабски език почти всичките наши класици и съвременни писатели.

За пъстрото разнообразие на празника спомогна и дъщерята на големия поет и преподавател по антична литература във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ Радко Радков – Мария Радкова. Тя преподава английски език, но трепетно обича родния български. Мария развълнува всички с изпълнението на вечната песен на Ленард Коен „Алилуя“.

Подтикнат от песента и вдъхновеното ѝ изпълнение, Ивайло Диманов сподели своите преживявания преди няколко години в Монреал, когато е имал щастието да сложи цвете пред родната къща на големия творец Ленард Коен.

Той припомни на всички и за един наш изключителен поет – Евтим Евтимов, чийто син Венко Евтимов също се включи в поетичната вечер. Венко рецитира стихове на баща си и на още няколко български емблематични имена в поезията – Божидар Божилов и Константин Павлов, както и собственото си стихотворение „Дъжд“.

„Днес наистина е едно хубаво обединение между виното и любовта – сподели Венко Евтимов. – Баща ми казваше, че с любов може да се прекали малко повече, но с вино не бива.“

Последва изпълнение на джаз-певицата Елина Стоева.

А Мария Радкова, освен като добра певица, се предстаави и като талантлива поетеса със свои стихове, разбира се, посветени на любовта.

Христо Христов подсили насладата от вечерта със свое изпълнение на хита „Ню Йорк, Ню Йорк“.

В царството на любовта пренесе присъстващите и певицата Роси Рос, но изненадата беше, че тя го направи не с песен, а четейки свои стихове, посветени на най-красивото преживяване.

Какво ли не правят виното и любовта, когато ги отбелязваме с такава непринудено красива вечер! Силн емоция предизвика например спонтанната импровизация на Ивайло Диманов и Мария Радкова, които изпълниха ей така, на прима виста, популярна песен на италианската група „Рики и Повери“.

След темпераментното изпълнение на Мария и Ивайло дойде ред и на поезията на Красимира Макавеева. Тя прочете две стихотворения от новата си стихосбирка „Бивши смърти и рождения“.

Звуците на опияняващо поетичната вечер зазвъняха и с вдъхновеното изпалнение на пианист Ники Захариев, който представи своя композиция. Пиесата за пиано, която той изсвири, наскоро е била отличена с награда.

Неостаряващият и легендарен Тодор Трайчев на свой ред изпълни музикално парче на устна хармоника, след което заедно с Мария Радкова развълнуваха всички с обичания навремето песенен хит по стихове на Владимир Башев „Искам да те нарисувам“.

Ивайло Диманов поднесе като "десерт на вечерта" обявяването на участието на големия поет Недялко Йорданов, който бе посрещнат с бурни аплодисменти. Той сподели, че след като в навечерието на „любовния празник“ си направил равносметка, се оказало, че на любовта е посветил над 100 свои стихотворения. И изрецитире три от тях. Едното по-празнично, а другите по-делнични, както ги нарече той. „Светът отдавна би загинал, ако не съществуваше любовта“ – каза Недялко Йорданов.

В края на поетично-музикалната празнична вечер се разигра и томбола.Печелившите в нея получиха книги от любими поети.

В това напрегнато време, когато изненадите и напрежението в живота ни дебнат отвсякъде, наистина безценен подрък е един такъв поднесен от ярки таланти букет от поезия и музика. Вечните изкуства правят хората по-добри и отварят сърцата за красивите и светли мигове, та да съумявме да прелитаме далеч и високо над мрачните...

Снимки Красимир Стоичков

  

© СБЖ