Докладчик на ООН за изтезанията отправи апел в защита на Джулиан Асандж

  • 10.02.2024
  • publico.es

На 20 и 21 февруари ще се проведе делото на последна инстанция по жалбата на основателя на Wikileaks срещу екстрадицията му в САЩ пред Върховния съд в Лондон.

Докладчикът на ООН за изтезанията Алис Джил Едуардс призова тази седмица британското правителство да спре и преразгледа екстрадирането в Съединените щати на Джулиан Асандж, основателят на Wikileaks, тъй като се бои, че той е жертва на „третиране, равностойно на изтезание“ липса на гаранции за хуманно отношение от Министерството на правосъдието на САЩ. За това съобщава испанският вестник "Публико", цитирйки информаация на агенция EFE от Женева.

„Настоятелно призовавам правителството на Обединеното кралство внимателно да проучи заповедта за екстрадиране на Асандж, за да гарантира пълното спазване на абсолютната и неотклонима забрана за изтезания и друго жестоко отношение“, посочва докладчикът в свое изявление. Едуардс отправи този апел в навечерието на процеса на крайна инстанция, който ще се проведе на 20 и 21 февруари, за да се анализира последната жалба на Асанж срещу екстрадицията му пред Върховния съд в Лондон.

Откакто посолството на Еквадор в британската столица оттегли през 2019 г. даденото му по-рано убежище, основателят на Wikileaks е задържан в строго охранявания лондонски затвор "Белмарш" и е изправен пред над 18 наказателни обвинения за престъпления срещу американския Закон за шпионажа. „Ако бъде екстрадиран, той може да бъде задържан в продължителна изолация в очакване на съдебен процес или като затворник и, ако бъде признат за виновен, може да бъде осъден на до 175 години затвор“, предупреди докладчикът.

Едуардс алармира и за "несигурното" състояние на психичното здраве на програмиста и журналиста Асандж, който според нея страда от "дълготрайно и повтарящо се" депресивно разстройство, като е налице и риск от самоубийство.

Асандж е обвинен в предполагаемата му роля в получаването и последващото разгласяване  на уебсайта Wikileaks на секретни документи, свързани с националната отбрана на САЩ, включително доказателства, разкриващи нарушения на човешките права, извършени от американските военни във войните в Ирак и Афганистан.

Неговата съпруга, адвокатът и активист Стела-Морис Асанж, следващата седмица ще посети Женева, където е европейската централа на ООН, за да поиска екстрадирането му да бъде спряно, както и незабавно да се прекрати преследването му.

Свят