Пеевски клейми анонсирано от Петър Волгин интервю с посланика на Русия Елеонора Митрофанова

  • 16.12.2023
  • Фейсбук/epicenter.bg/24chasa.bg

Интервю журналиста от БНР Петър Волгин с посланика на Русия у нас Н. Пр. Елеонора Митрофанова, което е било записано в петък в БНР и е планирано да се излъчи днес в предаването "Политически НЕкоректно", разбуни духовете, предизвика осъждане от посолството на Украйна и гневно заклеймяване от председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

Анонсът за интервюто, направен на фейсбук-страницата на предаването, известява:

"Гост на "Политически НЕкоректно" тази събота ще бъде Нейно Превъзходителство г-жа Елеонора Митрофанова Извънреден и Пълномощен Посланик на Руската Федерация в България. Ето някои от въпросите, които ще обсъдим с нея:

– Какъв ще бъде ефектът от разрушаването на Паметника на Съветската армия върху българо-руските отношения?

– Какво трябва да стане, за да бъде сложен край на военните действия в Украйна?

– Кои бяха най-важните акценти от годишната пресконференция на Владимир Путин?

– Русия окончателно ли се отказа от задълбочени контакти с евроатлантическия свят за сметка на подобряване на отношенията си с Глобалния Юг или все пак може да има възраждане на добрите отношения със САЩ и съюзниците им?"

Украинското посолство в България реагира, като изпрати в петък до медиите позиция, в която осъжда предстоящото излъчване на интервюто на  Елеонора Митрофанова в ефира на БНР в събота. В прессъобщението си украинското посолство "изразява огромно разочарование и дълбоко огорчение" във връзка с предстоящото интервю.

"Предоставяне от страна на национална българска медия на възможност за изява и пропаганда на официално лице на държава агресор е грубо нарушение на професионалните и морални стандарти в журналистиката", пишат от посолството.

В украинското посолство също е получена покана за участие в предаването, но тя е определена като "опит за маскиране на хибридната дейност на водещия, дезинформация и подмяна на ценности". От посолството добавят, че в случая не става дума за "друга гледна точка" или "алтернативно мнение", тъй като от 2014 г. Русия извършва брутална въоръжена агресия срещу Украйна.

Посолството също така е изпратило официално обръщение до парламента и отговорните институции с искане да се сезират всички регулаторни и компетентни органи за нарушаването на професионални, морални и етическите стандарти от страна на предаването.

След това реагира и председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, чиято позиция бе разпространена по медиите. Той казва в нея:

"Изразявам голямата си тревога от анонса за предстоящо гостуване на руския посланик в ефира на една от най-влиятелните обществени медии - БНР. Именно този представител на Кремълския режим, срещу чиито безпрецедентна арогантност и незачитане на правовата държава многократно сме възразявали. Представител на държава-агресор, която освен въоръжена война срещу Украйна, води хибридна война срещу ЕС и НАТО. Посланик Митрофанова, която заключва православен храм, назидава и оспорва решения на нашата държава и ЕС".

Пеевски продължва: "Приемаме гостуването на Митрофанова в ефира на общественото радио като груба демонстрация на незачитане на националния суверенитет, общоевропейски позиции и ценности, както и погазване на националните интереси на България. По Конституция и закон, обществените медии осигуряват чрез програмната си политика защита на националните интереси и общочовешките ценности. Тази отговорност, както и етичният кодекс на медиите, споделен от всички европейски журналистически организации правят недопустимо ефирът на БНР да се превърне в обществен предавател за пропутинската пропаганда и дезинформация. Настоявам СЕМ и другите регулаторни органи да се самосезират, за да не се допусне подобна провокация в национален ефир. Отговорността на генералния директор на БНР за водената от медията програмна политика изисква преустановяване на всички рискове, свързани с употребата на обществената медия за пропагандни антиевропейски и антидемократични цели".

Самият Петър Волгин също реагира - коментира нападките в своя профил във Фейсбук по следния начин:

"Разбирам, че г-н Делян Пеевски, както и укранското посолство били силно възмутени по повод гостуването на г-жа Елеонора Митрофанова в нашето предаване "Политически НЕкоректно". Сега съвсем накратко ще обясня, защо претенциите и на двете посочени страни са лишени от всякаква логика.

Преди няколко седмици изпратихме официална покана до украинската посланичка Олеся Илашчук да гостува в нашето предаване. При това бяхме така добри да не посочваме конкретна дата, понеже знаем, че тя е изключително заета. Предложихме сама да си избере ден, в който да гостува. Е, вместо от украинското посолство да се понапънат, за да стане това гостуване, те сега се възмущават. Разбирам да се възмущават, че не са поканени. Точно обратното е. С всички възможни салтанати е поканена г-жа Илашчук. А поканата още важи. Чакаме с нетърпение г-жа Илашчук да ни гостува.

А сега за господин Пеевски. Струва ми се, че общувайки постоянно с господата Христо Иванов, Кирил Петков и Бойко Борисов, той доста се е объркал. Понеже тези господа явно изпълняват всичките му капризи, сега е решил, че всички български граждани трябва да правят същото. Ами не, г-н Пеевски, много, ама много силно бъркате. ПП, ДБ и ГЕРБ може да са ви бащиния, може да ви следват като кученца с подвити опашки, но БНР със сигурност не влиза в това стадо. Нито депутат, нито министър, нито премиер може да разпорежда на Националното радио какво да излъчва и какво не. За това какво ще се излъчва по радиото решават работещите в него.

И накрай съвсем приятелски съвет Ви давам, г-н Пеевски. Можете да продължавате да се гаврите колкото си искате с вашите коалиционни партньори. Но не правете повече грешката да се опитвате да се правите на началник в Радиото. Всеки, който е поел по този път, после горко се е каял за действията си."

За днес от 11 ч. провеждащият протести срещу Волгин всяка събота (когато се излъчв "Политически НЕкоректно) фотограф и активист Цветан Томчев е свикал поредна поредна такава проява срещу радиоводещя. Тя ще се състои пред БНР.

 

България